„La 25 de ani, o femeie are fertilitatea de la 35 de ani a bunicii ei”. Analize necesare pentru cuplurile care doresc copii
Your browser doesn't support HTML5 video.
De fapt, 4700 de substanțe au impact asupra organismului uman. Ne dă detalii dr. Dorina Codreanu, medic primar ginecolog, specializat în tratamentul infertilității, în emisiunea Doctor de bine.
Andreea Groza: Cum afectează poluarea tocmai celulele reproducătoare?
Dr. Dorina Codreanu: Funcția de reproducere este prima afectată pentru că nu e necesară pentru supraviețuire. Noi, ca persoane, supraviețuim, dar nu putem să ne transmitem genele.
Andreea Groza: Ce afectează tocmai ovocitele și spermatozoizii?
Dr. Dorina Codreanu: Spre exemplu, acetona, dizolvantul pentru lacul de unghii, formaldehida din lacul de unghii, ambele compuși volatili.
· compușii alchilați
· hidrocarburile
· produsele petroliere
Nu putem scăpa de toate. Efectele asupra celulelor reproducătoare se văd în timp. Pe de altă parte, atât testiculul cât și ovarul apar foarte devreme în dezvoltarea intrauterină, la 4-5 săptămâni de sarcină.
Andreea Groza: Cum traducem în fertilitatea de mai târziu?
Dr. Dorina Codreanu: În Europa, în prezent, 1 din 6 cupluri nu poate să conceapă.
Organizația Mondială a Sănătății a scăzut valoarea spermogramei de la 40 de milioane per ml spermatozoizi la 15 milioane per ml spermatozoizi.
La 25 de ani, o femeie are fertilitatea de la de la 35 de ani a bunicii ei.
Andreea Groza: Dacă ne dorim un copil, ce luăm în considerare?
Dr. Dorina Codreanu: La bărbați, vârsta la care fertilitatea scade dramatic – 40 de ani.
La femei, sarcina trebuie să apară cât mai devreme, ideal între 20 și 25 de ani. Ovocitele, celule reproducătoare feminine, nu doar se pierd la fiecare menstruație. Ele îmbătrânesc. Și nu mai sunt capabile să facă un embrion sănătos. Îmbătrânesc înainte să apară menopauza.
Andreea Groza: Cum poate o femeie să aprecieze dacă în viitorul apropiat are capacitate reproducătoare?
Dr. Dorina Codreanu: La femei, se dozează din sânge AMH, care arată rezerva ovariană - câte ovocite (celule reproducătoare feminine) conțin ovarele. Analiza se coroborează cu o ecografie de ovar.
Pentru bărbați - e necesară o spermogramă.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: copii , doctor de bine , sanatate , sarcina , fertilitate , analize
Dată publicare: 01-06-2023 10:01