Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Zincul este vital pentru organism, dar nu riscați să luat suplimente haotic pentru că este un metal greu

Your browser doesn't support HTML5 video.

1,5 grame din greutatea noastră corporală înseamnă zincul pe care îl conținem. Este un mineral fără de care sistemul imunitar nu poate să funcționeaze.

Zincul este vital. În același timp, este un metal greu, care se poate acumula în organism. Haideţi să vedem cum păstrăm echilibrul. Și cum ne ajutăm sistemul imunitar.

Zincul intră în 350 de reacțiile biochimice, care ne mențin în viață. Se ocupă de .... organizare. Ne explică expertul în biochimie, Ștefan Voicu.

Prof. univ. dr Ștefan Voicu, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Este esențial pentru sistemul imunitar esențial pentru hormonii de creștere, zincul fiind un ion cu masă mare, organismul îl folsește în special că să organizeze forma unor molecule.”

Într-o infecţie, zincul grăbește vindecarea. Ne certifică profesorul imunolog, Veronica Lazăr:

Prof. univ. dr. Veronica Lazăr, Facultatea de Biologie: „E vorba de vitamina C cu D și cu zincul, scurtând perioada de boală practic. Dacă e administrat în timpul unei infecții, scade perioada de boală.”

În afară de perioadele scurte cu infecții, nu luați suplimente cu zinc haotic. Iată de ce:

Prof. univ. dr. Ștefan Voicu, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „De unde luăm zinc? Dintr-o alimentație echilibrată. Nu avem nevoie de suplimente de zinc pentru că suplimentele, cu cât sunt mai multe, pe care le introducem în organism, duc la ceea ce se cheamă toxicitate, zincul e un ion greu. Zincul luat suplimentar, față de o alimentație echilibrată, duce la acumulare și toxicitate, care intervine în cazul oricărui metal greu pentru ca zincul e un metal greu până la urmă.”

Metalele grele nu pot fi filtrate de rinichi. Au diametrul mai mare decât al filtrelor acestor organe-pereche. Și rămân în… filtre - ca într-o sită. Rinichiul începe să își reducă activitatea.

Pentru acest microelement esențial, e suficient să vă asigurați diversitatea alimentară. Spre exemplu, carne roșie, peste și legume - în toate culorile. Sunt suficiente pentru cele 1,5 grame de zinc din organism, care participă în apărarea imunitară.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult