Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Iau preventiv o pastilă”. Motivul pentru care medicamentele pentru răceală nu se folosesc preventiv

Your browser doesn't support HTML5 video.

Medicamentele împotriva răcelii nu se folosesc preventiv. Abuzul poate produce inflamație cronică.  

Medicamentele pentru răceală, luate fără sens, acționează direct la nivelul bacteriilor din intestin. Le distrug și poate apărea astfel așa numitul sindrom de intestin permeabil.

Odată ce intestinul e permeabil, toxinele din colon trec în sânge. Apare inflamația generală. Haideți să vedem cum se administrează.

Steluța Boroghină, medic primar pediatru: „Dacă avem nevoie de orice fel de antibiotice sau antiacide sau antiinflamatorii, le folosim atât timp cât ne fac bine. Nu le folosim pentru că e curent afară, pentru că a fost frig sau a bătut vântul. Vorbim despre efectele lor distructive asupra acestor bacterii. Medicii au protocoale, așa se și numesc ghidurile de prescriere. De exemplu, un antiinflamtor sau un antitermic la maxim o zi după ce ne-a scăzut febra, nu preventiv să fie luat. Cu toții avem în geantă măcar un ibupropfen – și nu doar el, ci toată clasa lui, și aspirină. Niciunul nu trebuie luat preventiv, placebo - credem noi că o să ne facă puțin bine. Nu ne jucăm cu medicamentele, nu sunt bombonele”.

Antiinflamatoarele, medicamentele antiacid și antibioticele luate fără sens ajung la nivelul bacteriilor din intestine și produc haos. Așa apare inflamația. Intestinul devine permeabil.

Citește și
obezitate
O pastilă care vibrează ar putea trata obezitatea. Cum funcționează capsula

Carmen Chifiriuc, doctor la Facultatea de Biolologie: „Inflamația înseamnă că se întâmplă un dezechilibru. Trebuie rezolvat de celulele specializate, adică de celulele imunitare și ele vin din sânge. Ele trec în intestin, trebuie să își facă loc, și crește permeabilitate, adică se relaxează această barieră, ca să treacă aceste celule, dar odată cu celulele imaginați-vă că trec bacterii în sânge”.

Steluța Boroghină, medic primar pediatru: „În loc ca intestinul nostru să respingă și să ducă spre excreție toate substanțele, care au rezultat din metabolism, și care sunt toxice, le lasă să treacă din nou în fluxul sanguin”.

Asta înseamnă inflamație sistemică. În această situație, cel mai afectat organ e creierul. Același efect îl are și inflamația produsă de grăsimea dintre organele interne. Permanent, nu doar din când în când - așa cum fac medicamentele.

Noi studii arată că intestinul permeabil poate fi readus la normalitate cu bacteriile numite akkermansia. Recomandate însă tot de medic.

Steluța Boroghină, medic primar pediatru: „Akkermansia municinifila nu are niciun efect secundar, dar nu are efecte vizibile imediat. Se poate da pe un profil de siguranță ridicat. Ce fac? Cresc stratul de mucus de la nivelul colonului și atunci nu mai are cum să se producă hiperpermeabilitatea aceea”.

Colonul nu mai lasă deșeurile să treacă în sânge, iar inflamația se reduce.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult