Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„E un abuz de rețete, din lipsă de experință.” Legătura dintre tiroidă și kilogramele în plus. Cum o putem trata

Your browser doesn't support HTML5 video.

Kilogramele acumulate sub formă de grăsime lovesc direct glanda tiroidă și dereglează hormonii legați de acest organ.

Odată ce regimul alimentar dă rezultatele dorite și apare scăderea ponderală, și tiroida își revine.

Tiroida leneșă înseamnă hipo-tiroidism. Boala poate aduce o ușoară creștere în greutate. Iată cum:

dr. Antonela Burlacu medic primar endocrinolog: „Hipotiroidismul nediagnosticat mult timp sau o tiroidă incorect tratată poate să aducă 2, 3 sau 4 kilograme. Este vorba de o încetinire a ratei metabolice și de o retenția hidro-salină, care apare pentru că reținem apa și apare surplus ponderal.”

Tratând corect tiroida, aceste probleme cu greutatea dispar. Multe kilograme depuse vor lovi inclusiv glanda tiroidă.

Citește și
ddb
Prof. univ. dr. Alexandru Blidaru, chirurgie oncologică: „Experiența echipei care tratează e factor de prognostic în cancer”

dr. Antonela Burlacu medic primar endocrinolog: „Avem multe persoane supraponderale sau obeze cu modificări ale funcției tiroidiene, în special al TSH. TSH este hormon secretat în hipofiză și primul care se modifică în suferințele tiroidiene. Nu este crescut pentru că tiroida este lenesă, și el, TSH, este direct proporțional cu indexul de masa corporală.”

Așadar, crește greutatea, apar modificări în analizele, care privesc tiroida. Hormonii legați de tiroidă sunt influențați negativ și de așa numita rezistență la insulină, care se constată odată cu țesutul adipos în exces.

Insulino-rezistența înseamnă incapacitatea insulinei de acționa normal în celule. Acestă incapacitate o produce tot grăsimea.

Și în copilărie apar aceste fenomene. Copilul crește în volum. La noua condiție de volum, se adaptează inclusiv tiroida care se mărește.

dr.Bogdan Pașcu medic endocrinologie pediatrică: „Obezitatea determină o modificare de adaptare a tiroidei, practic tiroida se adaptează la un corp mai mare. Crește în volum că să secrete mai mulți hormoni tiroidieni, pentru că copil fiind mai mare, are nevoie de mai mulți hormone tiroide. Practic, tratamentul nu este cum văd multe bilete în care prescriem eutirox, acutirox. Nu cu tratament pentru tiroidă scade copilul în greutate, ci scăderea în greutate a copilului reface acest echilibru și normalizarea funcțieie tiroidiene. De cel mai multe ori e un abuz de rețete, din lipsă de experință.”

În copilărie, scăderea în greutate determină glanda tiroidă să funcționeze, din nou, normal. Scăderea în greutate se face cu ajutorul medicului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult