Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Ce ai făcut la școală?” / „Ce notă au luat ceilalți?”. Ce impact au aceste întrebări asupra unui copil

Your browser doesn't support HTML5 video.

Facem comparație între nota de la școală și diagnosticul dat de medic. Doctorul nu are voie, conform legii, să facă public diagnosticul pacientului.  

Profesorul are dreptul să spună nota elevului în fața clasei? Punem și noi această întrebare și o legăm de depresie.

Comparația socială poate conduce la depresie. Explicații la Doctor de bine.

Ovidiu Pânișoară, profesor universitar Facultatea de Psihologie: „Eu întreb studenții. Care e salariul pe care și l-ar dori fară să exagereze? Dublăm cifra aia. Și de mâine ești angajat! Ești ca Alba ca Zăpada, apar păsarele și ciripesc în jurul tău. Pâna când afli colegul tău a negociat un salariu de trei ori mai mare, nu de două ori. Ne duce la depresie”.

În fața școlii. În cele mai multe țări vestice există un carnet de elev electronic. Notele le știe profesorul și le afla doar elevul în cauză. Părintele sau. Nu toată clasa.

Citește și
Doctor de Bine
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 septembrie 2023

La școala, evaluarea corectă se face în raport cu propria persoană. La începutul anului școlar sunt la un nivel. În raport cu începutul vor fi evaluate progresele mele doar în raport cu mine. Comunicate doar mie. Aceasta înseamnă motivație și construirea încrederii în propria persoană.

Ovidiu Pânișoară, profesor universitar Facultatea de Psihologie: „Eu compar într-o clasă elevii. Deja am o problemă, iar comparația socială – capra vecinului- societatea română învață din familie „trebuie să fii mai frumos ca celălalt, nu trebuie să fii bogat, ci mai bogat decât celălalt”. E o comparație paguboasă. Ajungem să avem nivelul de creștere al depresiei extrem de mare. Nu ar trebui să mă intereze nivelul clasei. Eu am obținut o notă pentru ce pot eu în raport cu mine”.

Vă raportați permanent la exterior, la alții. Apare neliniștea. Prima cărămidă a bolilor numite tulburare de anxietate și depresie.

Ce poate să facă părintele? Spuneți-i clar: „Mă bucur să fiu cu tine!”; „Mă bucur de tine!”. Așteptati reacția. Nu prima întrebare: „Ce ai făcut la școală?”; „Ce notă ai luat?”; „Ce notă au luat ceilalți?”.

Elena Brănaru, medic primar psihiatrie pediatrică: „Un copil dacă este trist, nefericit, dacă are performanțe proaste la școala, ar fi bine să te duci undeva să întrebi, nu să-l consideri prost și că nu are performanțe bune la școală. E foarte important să vorbim de la om la om, nu de la poză la poză”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult