Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Trombectomia mecanică, procedura care poate salva viața unui pacient cu accident vascular cerebral

Your browser doesn't support HTML5 video.

Trombectomia mecanică este o procedură care poate salva viața unui pacient cu accident vascular cerebral.

Se poate realiza doar în primele 6 ore de la declanșarea simptomelor, însă în România prea puțini bolnavi ajung să aibă parte de această intervenție.

Sunt doar 6 centre în toată țara din cauza lipsei de specialiști și a aparaturii necesare. Cele mai multe dintre trombectomii se realizeaza în fiecare an la Spitalul Universitar de Urgență din București, unde medicii vin în timpul liber de acasă pentru a ajuta bolnavii.

Dr. Bogdan Dorobăț, medic primar radiologie intervențională: Primim finanțare de la Casa de Asigurări de Sănătate București, dar tratăm pacienți de la Constanța, de la Craiova, de la Iași. Conform criteriilor Societății Europene de AVC ischemic ar trebui să avem 1 centru la 1 milion de locuitori, asta înseamnă că ar trebui să fim undeva la 18-20 de centre de trombectomie care să funcționeze la capcitate maximă, să aibă suficienți specialiști, să aibă aparatele necesare și care să funcționeze, să aibă finanțarea necesară pentru toate intervențiile pe care ar putea să le facă. Și sî fie relativ bine împărțite în teritoriu. Degeaba adunăm multe centre în București dacă de exemplu Constanța nu are niciun centru, Oltenia - Craiova nu există pe harta aceasta, în Cluj nu există. Sunt orașe foarte mari, orașe universitare. Suntem departe de a asigura un sistem similar celui de la infarct care să funcționeze. Liliana Curea: Cât costă o astfel de intervenție? Dr. Bogdan Dorobăț, medic primar radiologie intervențională: Undeva între 5 mii și 10 mii de euro pentru un singur pacient.

Cum ar trebui dezvoltat sistemul de sănătate astfel încât să fie salvate cât mai multe persoane care suferă un AVC aflați din emisiunea Doctor de bine, prezentată de Liliana Curea.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult