Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Trigliceridele mărite. Ce înseamnă și cum putem reduce numărul acestora

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cum știm că nu exagerăm cu mâncarea. Cel mai simplu, o bucată de pește sau una de carne, plus ceva verde.

Așa primim proteine complete plus toate mineralele, care ne fac să bată inima bine. Facem diferența între proteinele complete, obținute astfel, și cele din brânzeturi, care vin la pachet, cu 50% grăsime.

Ce găsim bun pentru sănătatea noastră în natură? Frunze, tuberculi, ciuperci, ouă, carne, pește, miere și lapte. Nu există în mediul natural zahăr și nici ulei. Nu există în mediul natural nici brânzeturi, concentrate din lapte. Nu există, înseamnă că avem cel mai mare risc să ne îngrășăm. Și cu zahăr, și cu ulei și cu brânzeturi. Și chiar dacă nu ne îngrășăm, consumul regulat se vede în analizele de sânge care detectează grăsimile din corpul nostru.

Telemeaua de calitate superioară are peste 50% grăsime. Peste 55% grăsime conține și cășcavalul. Recomandarea este să vă limitați la cel mult 50 de grame într-o zi. De ce?

Grăsimile din brânzeturi, numite trigliceride, ajung în intestinul subțire, apoi în ficat. Ce înseamnă excesul din hrană? Ficatul e depășit și nu le mai prelucrează bine. Enzimele hepatice, care prelucrează grăsimea, sunt depășite. Ne explică specialista în biopatologie Anca Sima, membră a Academiei Române.

Citește și
doctor de bine
Când trebuie investigate valvele inimii și care este boala care le afectează. Explicații la Doctor de Bine

Acad. dr. Anca Sima, Institutul de biopatolgie celulară: „Ce s-a constatat? Aceste enzime, în momentul în care crește nivelul lipidelor în sânge, al trigliceridelor și colesterolului, încep să scadă în activitate. Și atunci nu mai este prelucrată această toată grăsime și rămâne în circulație și se tot plimbă prin sânge, pe la alte organe și acolo e preluat puțin, ce rămâne nepreluat e luat de ficat”.

Așa apare ficatul gras. Dar fenomenul afectează toate organele. Din ficat, grăsimile, numite trigliceride, pleacă spre vasele de sânge. Aici găsesc loc să rămână și formează placă de aterom. Din sânge, de fapt, grăsimile migrează în toate organele primitoare. O stație importantă este și pancreasul.

Sunt atacate de grăsime în special celulele din pancreas, care produc hormonul insulină. Din acest motiv, dacă aveți glicemia de la 126, adică pre-diabet, e indicat să luați medicamente, care atacă grăsimile din sânge.

Acad. dr. Anca Sima, Institutul de biopatolgie celulară: „În starea pre-diabetică, prima abordare este scăderea lipidelor, se dau medicamente de tipul statinelor, care scad colesterolul, sau de tipul fibraților, care scad trigliceridele, fie combinație, tocmai pentru că aceste lipide sunt una din cauze”.

Una dintre cauzele pentru care celulele pancreasului nu mai produc insulină, una dintre cauzele diabetului de tip 2.

Dietă săracă în trigliceride este recomandarea în stare perfectă de sănătate, nu doar în boală. În stare perfectă de sănătate, limitați brânzeturile grase. Cașcaval, brânzeturi franțuzești, telemea, smântână.

Acad. dr. Anca Sima, Institutul de biopatolgie celulară: „Este ca și cum am concentra tot pe lânga 2-3 proteine, restul e lipid, concentrat tot acolo. Un cașcaval bun are 40-50% lipid și e foarte concrentat. Și telemeua la fel, înseamnă foarte mult triglicerid, nu mai spun smântâna”.

Trigliceridele în exces, luate din hrană, urmează tot circuitul: intestin subțire - ficat- vase de sânge-pancreas, și fac rău.

Aceasta e motivul pentru care, dacă vreți să luați proteină din hrana, concentrați-vă pe carne, ouă ori pește plus legume, mai degrabă decât pe brânzeturi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult