Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tartrul este principala cauză a bolii parondontale. Cum se elimină de sub gingie și care sunt recomandările specialiștilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Igiena orală făcută acasă nu este suficientă. Acesta deoarece tartrul depus nu poate fi îndepărtat.

Tartrul este principala cauză a bolii parondontale. Cum se elimină - neinvaziv - de sub gingie? Aflăm imediat. Începe doctor de bine. Câteva sute de specii de bacterii - găsim în cavitatea orală. În mod normal. Dacă nu le destabilizați, zilnic, prin periaj dentar, vor forma un așa-numit biofilm. Și vor începe să comunice, biochimic, adică vor deveni extrem de agresive. Reporter: Ce este biofilmul?

Dragoş Popescu medic chirurgie parodontală: ”Este o matrice cu bacterii invizibilă cu ochiul liber.Se colorează această placă cu un marker astfel încât când curățam acest biofilm trebuie să vedem ce curățăm.E vorba de un gel, care se colorează în albastru”. Bacterii agresive însă nu se găsesc doar pe suprafața vizibilă a dinților. Ci și sub gingie. În prezent, există o metodă de igienă profesională, mai puțin agresivă decât aşa numitul chiuretaj sub gingival. Dragoș Popescu medic chirurgie parodontală: ”Există un aparat care curăţă biofilmul indicat de marker și vrem să curățam şi spaţiul dentar care e acoperit puțin de gingie. Este un intrument pe care vi-l arăt, are un aparat gradat în milimetri și noi intrăm între gingie şi dinte.În zona unde nu am putea să ne curățăm. Acest plastic aruncă granule, care curăţa zona inaccesibilă periajului dentar„. Granulele, care sablează zona, sunt fabricate din sodiu. Această metodă de igienă profesională este recomandată și dacă aveți implanturi dentare. Complementara ei este igiena cu ajutorul laserului. Dragoş Popescu medic chirurgie parodontală: ”Laserul este folosit pentru sterilizarea pungilor parondontale. Este o fibră optică subțire, pe care o introduceți în spațiul dintre gingie și dinte şi sterilizăm zona. Se produce combustia bacteriilor”.

Igiena profesională se face la fiecare 6 luni. Aceasta ca să reduceți la minimum riscul bolii parondontale. Dacă luați medicaţia cronică, câteva tipuri de medicamente favorizează boala parodontală. Aşadar grija pentru igiena orală ar trebuie să fie mai mare. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orală: ”Antiinflamatoare nestroidienem, beta blocante de calciu, frecvente în cadrul bolilor cardiace, anti-epileptice pot favoriza delanșarea bolii parondontale. Dezvoltă un teren favorabilbolii parondontale, astfe încât bacteriie respective să atace. Bacterii avem cu toții doar ca pe unii îi atacăși pe alții nu”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult