Senzația că am mai văzut ceva poate fi un semn al unei probleme grave. Ce se întâmplă în creier
Your browser doesn't support HTML5 video.
Andreea Groza: Cum apare o criză evidentă?
Dr. Ioana Mîndruță: Dacă privim din partea epileptologului, adică a medicului neurolog specializat în tratamentul epilepsiilor, folosim o investigație, care înregistrează crizele pacientului. Înregistrează activitatea electrică a creierului în timpul zilei și în timpul nopții. Așteptăm o criză, să aflăm informații. Ce constatăm? În acest proces, există o variație extraordinară a manifestărilor clinice, începând cu cele mai subtile și ajungând, foarte târziu, la manifestările evidente ale unei crize.
Andreea Groza: Ce înseamnă crize subtile?
Dr. Ioana Mîndruță: Sunt crize, care se manifestă doar cu subtilități - tulburări de gust, de miros. Uneori, se poate manifesta în plan emoțional. Am avut pacienți, care spuneau - ”Dintr-o dată, mă simt foarte bine, ca și cum nu aș avea nicio problemă. Și apoi vine criza.” Uneori, avem senzația că am mai văzut locurile, lucrurile, pe care le vedem. Dacă acestea se tot repetă, durează puțin - 1-2 minute, sunt într-un tipar, pot înseamna crize epileptice. Pot fi ușor de ignorat, dar asta înseamnă că în creier apar crize peste crize peste crize.
Andreea Groza: Ce se întâmplă în creier?
Dr. Ioana Mîndruță: Nu e o situație rară când aceste sentimente, aceste senzații, percepții se pot întâmpla ani de zile. Am avut un pacient, pilot, care a făcut un accident de mașină, din cauza unei crize. Apoi ne-a povestit că ani de zile avea senzația de deja vu, că mai văzuse locurile respective. Credea că așa percep cei mai mulți oameni. Acestea erau crize epileptice. Din păcate, dacă se acumulează în timp această activitate electrică neobișnuită din creier, crizele, putem ajunge la deficite neurologice. După multe crize, poate apărea o tulburare de memorie.
Andreea Groza: Ne uităm și invers. Pacienții vin la medic, primesc diagnosticul corect, tratamentul corect. Vor avea o viață normală?
Dr. Ioana Mîndruță: Da, medicamentele vor preveni crizele. Venim cu tratament medicamentos, dozat foarte bine, ca pacientul să aibă doar beneficii și să nu îi apară vreun deficit. Și are o viață normă, productivă. Andreea Groza: Boala depistată devreme are tratament eficient?
Dr. Ioana Mîndruță: Sigur, când apar semnele clinice, în creier e dezvoltată deja o rețea de anomalii, care funcționează de ceva vreme. Dar când avem simptome și primim tratament corect, avem o șansa mare să reacționăm bine la medicamente și să avem o viață normală. Peste 70% reacționează bine.
Andreea Groza: Ce se întâmplă în creier în timpul crizei epileptice?
Dr. Ioana Mîndruță: În timpul unei crize, toate zonele care, în timp, au dobândit o activitate electrică anormală, aceste mici zone independente între crize își unesc forțele. Apoi, această excitație se poate duce și în alte zone. E ca un incendiu, care mocnește, apoi izbucnește și apoi se propagă peste tot.