Salata - felul de mâncare perfect pentru cină. Care este cea mai sănătoasă combinație
Your browser doesn't support HTML5 video.
La ce vă gândiți când auziți cuvântul salată? În tradiția culinară românească salata este mai degrabă un accesoriu, un preparat care completează felul principal. Salata înseamnă legume proaspete sau murate ce completează un preparat pe bază de carne cartofi sau fasole. Când spui salată te gândești în general la ceva ușor dietetic nepreparat termic.
Mai există un tip de mâncăruri pe care tot salate le numim, dar care sunt adevărate capcane pentru siluetă: salata de boeuf și cea orientală, icrele și salata de vinete. Din cauza abundentei de ulei aceste preparate sunt mai degrabă un aperitiv consistent sau chiar un fel de bază.
Pe alte meleaguri salata este văzută ca un element care te ajută să te saturi mai repede și să mănânci mai puțin. Ea se consumă simplă, în deschiderea mesei. Care e principiul de funcționare? Legumele proaspete sunt bogate în apă și fibre, necesită timp pentru a fi mestecate și volumul lor umple o mare parte din stomac. Din cele 15 minute cat e nevoie ca să ne simțim sătui e important ca măcar 5 minute să fie ocupate ronțăind morcovi, roșii, castraveți sau ardei gras. Dacă stomacul este pe jumătate plin va rămâne mai puțin loc pentru felul doi. După ce am consumat o salată ca aperitiv, felul principal va fi savurat pe îndelete, cu mai puțină lăcomie.
Dacă ne dorim să mestecam mai mult și să umplem stomacul cu apă și fibre, ciorba are același efect ca salata. Ciorba sau supa sunt preparate dietetice cu multe legume care funcționează ca un element tampon în calea impulsivității alimentare. Pentru cei care au kilograme în plus și vor să-și protejeze silueta, salata sau ciorba nu mai au funcția de aperitiv, ci pot fi felul de bază, preparatul unic la o masă.
Salata completă înseamnă un produs versatil, care respectă toate regulile unei alimentații sănătoase: -Farfuria este umplută în proporție de 70-80% cu verdețuri și crudități care conțin multă apă fibre vitamine, minerale și puține calorii.
-Nu conține carbohidrați și gluten, deci e recomandat să o îmbogățim cu câteva linguri de leguminoase (fasole boabe, naut, mazăre) sau cereale (porumb, quinoa, orez)
-Nu conține proteine, deci e recomandat să o îmbogățim cu câteva bucățele de carne, pește, șuncă, brânză, parmezan sau ou.
-Nici grăsimi nu are prea multe, deci se cer câteva linguri de ulei care au rolul de a crește absorția fitonutrienților din legume. Asezonați-vă singuri salata și socotiți aproximativ 100cal pentru fiecare lingură de ulei, sos de maioneză sau alte tipuri de dressing.
O salată cu de toate înseamnă diversitate și echilibru, toate familiile mari de nutrienți sunt prezente acolo. Aduce prospețime și culoare, iar dacă suntem zgârciți cu uleiul chiar este un preparat dietetic și sățios. De consumat cât mai des, la orice masă!