Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Preparatul dietetic pentru masa de Paște, hrănitor și sățios, recomandat chiar și în cura de slăbire

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un preparat dietetic prezent pe masa de Paște este drobul. Este hrănitor şi saţios. O felie de drob lângă o salată înseamnă o masă recomandată chiar și în cura de slăbire. 

Un preparat tradițional pentru masa de Paște este drobul, un fel de „cozonac“ de carne. Care este valoarea nutritivă a organelor? Ficățeii, creierul, limba și pipotele, inima și rinichii, splina și măduvioarele sunt organe de animale pe care le considerăm tot carne, însă o carne de categoria a 2-a.

În unele țări ele nici măcar nu se consumă, însă la noi există numeroase preparate pe bază de organe - drobul de miel stă mărturie.

Avantajele și dezavantajele organelor folosite în drob

Ce avantaje au organele? Sunt accesibile ca preț, au un conținut crescut de proteine și redus de grăsimi (sub cinci la sută), vitaminele A și D, tot grupul de vitamine B și mult fier, zinc și seleniu.

Dezavantajele? Mult colesterol în ficat și creier, mult acid uric în rinichi, plus eventuale urme de toxine și antibiotice.

Cu 100 de grame de ficat acoperim 50 la sută din necesarul zilnic de fier și 100-300 la sută din doza de vitamina B. Are un aport de vitamina A de 15-30 ori mai mare decât doza zilnică recomandată. Totul cu numai 135 calorii și patru grame de grăsime. Nu e recomandat să consumăm ficat prea des din cauza aportului mare de colesterol (300mg/100g).

Despre valorile nutriționale ale creierului, rinchilor, inimii și limbii

Creierul este campion la aportul de colesterol (2000mg/100g) și are și purine din belșug, care cresc riscul de gută. Deși au lipide sub patru la sută, și rinichii conțin mult colesterol și acid uric. Inima este organul cu cea mai puțină grăsime, iar limba este în esență un concentrat de mușchi echivalentă cu carnea slabă. În concluzie, drobul nu trebuie să lipsească din meniul de Paște. Este un preparat dietetic ce are la bază organe fierte, ouă și multă verdeață, totul gătit apoi la cuptor. Acest „chec“ sățios și hrănitor poate fi obținut din carne de miel, dar și din carne sau organe de pui, vită sau porc.

Una sau două felii de drob alături de o porție generoasă de salată verde sau orice fel de legume este o masă delicioasă recomandată chiar și în cura de slăbire. Nu degeaba se spune că Paștele este fudul, avem toate șansele să nu ne trezim cu kilograme în plus după această sărbătoare. Singurul regret ar fi că nu putem mânca drob tot timpul anului!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult