Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Poluarea, unul dintre cei mai mari inamici ai sănătății. Cum putem evita problemele la rinichi cauzate de metalele grele

Your browser doesn't support HTML5 video.

Poluarea nu afectează doar plămânii ori sistemul cardiovascular. Substanțele periculoase se opresc în rinichi ca într-o sită. Aici fac pagube biologice serioase, care pot duce până la insuficiență renală.

Plumb și cadmiu. Cele mai periculoase metale grele. Plumbul a ajuns în natură din cauza combustibililor vechi. Ne amintim de benzină cu plumb. Cadmiu provine de la bateriile de generație veche.

Metalele grele care au ajuns pe sol, au intrat în plante. Și din plante au ajuns în animale. Pe acest circuit ajung în hrană. Ca să le eliminine, naturii îi trebuie 3,5 miliarde de ani, ne spun experții.

Comisia Europeană a impus un nou regulament prin care să se reducă limitele maxime admise de plumb şi de cadmiu. Aceasta înseamnă și că ambalajele, care conțin aceste metale grele, nu mai sunt utilizate.

Cum putem să ne ajutăm? Fiecare dintre noi. Atâta vreme cât metalele grele ajunse în natură, nu sunt biodegradabile. Ne ajută un principiul simplu. Cel pe care se bazează un magnet. Atâta doar că, biologic, magnetul este o sticlă cu lapte.

Citește și
rosii
De ce este important să ne luăm porția de vitamina D și în ce alimente o găsim

„Metalul greu ajuns în orgsnim nu va face altceva decât să caute proteine de care să se lege. Ca să se stabilizeze. Tocmai de aceea, în cazul unei intoxicații cu metale grele se bea lapte. Laptele are proteine de care se leagă metalul greu”, a explicat prof. univ. dr. Ștefan Voicu.

Metalele grele nu pot fi filtrate de rinichi. Au diametrul mari mare decât al filtrelor acestor organe-pereche. Și rămân în filtre ca într-o sită.

„Poluarea e una din cauzele principale pentru care se ajunge la dializă. Dializa este favorizată de trei factori: poluare, diabet zahăr și hieprtensiune”, a mai explicat medicul.

 

Cum putem să ne evaluăm funcția renală prin analize uzuale? Se numește creatinina. Este una dintre analizele decontate prin medicul de familie.

„O hemogramă, o creatinină și o glicemie trebuie să le ai obligatoriu. Apropo de creatinină, când începeți să va puneți problemă că nu e în regulă? Când ajunge la 1,5. Nu are nicio legătură cu dieta, are legătură doar cu organismul nostru”, a declarat prof. dr. Ionel Sinescu.

Creatinina peste 1,5 se traduce prin insuficiență renală. La acest dezastru biologic conduc, cel mai frecvent, două boli nediagnosticate și netratate - hipertensiunea și diabetul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult