Ne doare genunchiul, umărul ori cotul? Vorbim în acest caz de inflamația cronică. Ce reprezintă și cum poate fi tratată
Your browser doesn't support HTML5 video.
De un an, tratamentul se face endovascular. În traducere, proceduri minim invazive, în interiorul vaselor de sânge. Explicăm la „Doctor de Bine”.
În articulație există inflamație cronică. Durerile sunt spontane apar inclusiv noaptea. Nu cedează la antiinflamatoare nesteroiene, de tipul ibuprofen. Durerile nu sunt legate de mers.
Andreea Groza: „Inflamația cronică are nevoie de alimentare permentă. Cum? Prin vase de sânge. Un țesut inflamat își formează propriile vase de sânge și încep reacții în lanț”.
De un an de zile, acest tip de inflamție se poate rezolva endovascular. Intervenția se numește embolizarea periarticulară. Acționează exact în vasele de sânge noi, care alimentează inflamația.
Dr. Florin Bloj, medic specialist în radiologie intervențională: „Aceste vase alimentează fibre nervoase nemielinizate, care sunt responsabile de producerea și de răspândirea durerii. Transmit durerea haotic”. Medicul radiolog închide vasele noi formate cu substanțe inerte.
Dr. Florin Bloj, medic specialist în radiologie intervențională: „Cu ajutorul unui cateter, care intră pe o arteră cu anestezie locală, mergem până la articulația dureroasă. Ajungem și injectăm substanța de contrast la nivelul articulației dureroarse, unde vedem niște norișori, acelea sunt zonele unde se grupează vase mici. Au un efect pur mecanic și nu mai lasă sângele să intre”.
Scade durerea imediat și continuă să scadă în lunile care urmează. Intervenția poate fi făcută în cazul sportivilor, pentru că e vorba de substanțe inerte, care nu intră în circulație și nu există probleme la controlul antidoping. Intervenția radiologică nu necesită spitalizare.