Legătura dintre sare și riscul unui accident vascular cerebral sau infarct. Explicațiile medicilor
Your browser doesn't support HTML5 video.
Atunci de ce dăm vina pe sare pentru bolile cardiovasculare? Pentru că aceasta este fiziologia umană.
Prea sărat înseamnă un risc foarte mare de accident vascular cerebral sau infarct de miocard. Explicaţii la „Doctor De Bine”.
Ventriculul stâng este pompa inimii. Dacă presiunea sângelui e prea mare - vorbim despre hipertensiune - pereții inimii se îngroașă. Să se adapteze. Adaptatea, din păcate, înseamnă până la urmă capacitatea inimii de a funcționa corect. Adică insuficiență cardiacă.
Ce rol are sarea în acest proces?
Dr. Raluca Naidin medic primar cardiolog: „Sarea reține apă în corp, daca reține apa în corp crește volumul de sânge și crește presiunea în artere. Pe lânga faptul că trece sângele cu putere în țevi în artere, acolo trece și mai mult din cauza cantității.”
Volum mare al sângelui în circulație. Plus presiune uriașă în artere, vasele care conduc sânge origenat de la inimă la țesuturi. Cele care fac atero-scleroza. Locul unde apare accidentul vascular.
Ne uităm la pacienții hipertensivi, care nu știu de boală. Pentru că își masoară tensiunea. Ori nu își iau tratamentul zilnic. Tratamentul se ia toată viata.
Un hipertensiv netratat nu poate să elimine, în mod normal, sarea din interiorul organismului.
Dr. Elisabeta Bădilă, medic primar cardiolog: „Acest sodiu ajunge să intre în peretele vasului, iar odată ce intră în peretele vasului, are tendința să țină sodiu în perete și se autointrețină retenția.”
Adică să autoîntrețină o cantitate mare de apă în organism.
Sursa: Pro TV
Etichete: infarct , sare , accident vascular cerebral
Dată publicare: 08-02-2023 08:35