Modifica setarile cookie
Toate categoriile

În ce situații nu mai producem vitamina D când stăm la soare. Medicii recomandă suplimente pentru majoritatea populației

Your browser doesn't support HTML5 video.

Bronzul atât de dorit în perioada verii este de fapt o reacție de apărare a pielii în fața razelor ultraviolete.

Iar dacă stați prea mult la soare, organismul nu mai produce vitamina D.

Obținem 90% din vitamina D prin expunere la soare. Doar 10 procente din alimente de origine animală, care conțin grăsime.

Vârsta determină câtă vitamina D sintetizăm prin statul la soare

Şi contează vârsta. La 20 de ani, prin expunerea la soare 15 minute sintetizam 90 % din necesarul zilnic de vitamina D. La 60 de ani, sintetizam un sfert din necesarul zilnic de vitamina D, la aceeași expunere la soare.

De ce avem nevoie de suplimente de vitamina D și vara? Dacă stați la soare și folosiți cremă cu factor de protecție, nu veți produce vitamina D. Și nici dacă vă bronzați.

Citește și
pastile de vitamina D
Un nutriționist de la Harvard a dezvăluit care este vitamina numărul 1 pentru un creier sănătos și ce alimente o conțin

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Mă duc la mare și mă bronzez, cum sunt eu acum. Din bronz, am luat 10.000 de unități de vitamin D, care îmi ajung pe 10 zile. Atâta vreme cât sunt bronzată, în pielea mea nu se mai produce vitamina D. Deci persoanele cu pielea închisă la culoare au carență de vitamina D. Ca să iei din soare din nou, trebuie să se ducă bronzul.”

Vitamina D, produsă prin expunere la soare, se combină cu cea conținută în alimente. Apoi ajunge la ficat. Unde este transformată. În rinichi, suferă a doua transformare. Forma produsă în rinichi este cea pe care o folosiți. Bolile renale ori hepatice pot să împiedice absorbția. Dar și anumite medicamente utilizate cronic.

Un medic endocrinolog recomandă suplimente

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Din această cauză se recomadă o suplimentare rațională, rațională înseamnă cantitatea pentru un adult – 1.000 de unități, pentru gravidă - 1.500 de unități, copii - 700-1.000 unități. Când avem deficit, se începe cu o doză de atac de 4.000 de unități pe zi, apoi se continuă, după un timp, cu doza de întreținere.”

Cecilia Caragea, comunicare medicală: „Avem nevoie de vitamin D și vara, cum putem să vedem acest lucru? Ne facem o analiză de sânge cu dozarea de vitamină D și vedem dacă avem nevoie și vara. Conform statisticilor peste 60% din populație ar avea nevoie de vitamina D și vara. În funcție de câte unități ne prescrie medicul.”

Se numeşte administrare continuă. Aţi uitat o doză, compensați cu o doză din supliment mai mare zilele următoare. Vitamina D se depozitează în ţesutul adipos și poate fi eliberată de acolo.

La nivel intestinal, stimulează abosorbția de calciu şi fosfor, două elemente vitale pentru viaţă. Și la nivel renal - stimulează absorbția de calciu și fosfor.

În cazul deficitului de calciu din sânge, organismul îl extrage din oase. Situația este dramatică în copilărie, adolescență şi la menopauză. De aceea, administrarea vitaminei D trebuie să fie continuă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult