Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Importanța prevenției cancerului de piele. De ce crema SPF trebuie folosită în orice sezon. Sfaturi esențiale de la experți

De ce crema de protecție solară se folosește mereu, indiferent de anotimp, pe pielea neprotejată de haine.

Răspunsul îl aflăm la emisiunea Doctor de bine.

Nu e cald, dar peste tot sunt ultraviolete. Vorbim despre raze invizibile, altele decât cele care încălzesc. Pielea expusă tot timpul le încasează zi de zi. Pielea înalt expusă o găsim pe față, dar și pe urechi. Calculează cantitatea de ultraviolete din tot timpul anului.

Partea superioară a mâinilor, fața, urechile, scalpul. Pielea din aceste zone preia, tot timpul anului, raze ultraviolete. Cei mai mulți oameni își protejează pielea cu ajutorul cremelor de fotoprotecție doar vara, dar raze ultraviolete există tot timpul anului. Acestea pot distruge, prin acumulare, informația pe care o conține nucleul celulelor. Așa rezultă așa numitele carcinoame. Sunt cele mai frecvente cancere pe care le fac oamenii. Sunt vindecabile 100%, cu o condiție:

Mihaela Leventer, medic primar dermatolog: „Sunt controale care se fac anual la o persoană sănătoasă, iar medicul face un inventar al leziunilor benigne sau al celor suspecte. În cazul în care vi se propune o biopsie, trebuie să știți că dermatologul face această analiză nu numai în cancere, ci pentru a se ajuta în stabilirea unui diagnostic precis. Laboratorul ne dă un diagnostic precis. Carcinoamele sunt roz, ca niște răni care nu se vindecă ușor, cresc în dimensiune, apar mai ales pe zone care au fost expuse mult la soare - fața, scalpul și mâinile sunt frecvent afectate”.

Citește și
lup
Studiu: Lupii mutanţi de la Cernobîl ar fi dezvoltat rezistenţă la cancer

Dacă o leziune care apare pe piele nu dispare în două săptămâni mergeți la medicul dermatolog. Aceste leziuni pot arăta banal. Seamănă inclusiv cu acneea. Caracteristica lor este că nu mai trec. Nu se mai vindecă.

Înaintea intervenției chirurgicale se face biopsia leziunii. Astfel medicul are diagnosticul precis. Biopsia nu înseamnă că tumora va pleca mai departe în circulație. Nu înseamnă un pericol suplimentar, ci doar aduce informații despre celulele prezente în leziune.

Tiberiu Tebeică, dedic primar anatomie patologică: „Am întâlnit frecvent această afirmație, care nu este dublată de nici un studiu serios, că dacă ciupești dintr-o tumoră, gata, lucrurile s-au înrăutățit. Din păcate avem mulți pacienți care în continuare vin în stadii avansate pentru că ignoară problema, ba că le e teamă de biopsie, ba că au auzit că dacă fac biopsie faci cancer. Cel mai mare progres pe care l-a făcut medicina e posibilitatea de face o prevenție și de a detecta și de scăpa pacientul de o tumoră în stadiul inițial, când ea nu are nicio putere”.

În primele luni din an mergeți la medicul dermatolog să vadă toată suprafața pielii, chiar dacă aveți impresia că pielea e perfectă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult