Unele bacterii provenite de la câini și pisici au un efect benefic asupra sănătății copiilor. Ce spun specialiștii
Your browser doesn't support HTML5 video.
Celulele care se desprind de pe pisică plutesc mult timp în aer.
Aceasta spre deosebire de polenuri, care se depun imediat. Detaliul face din pisică unul dintre cele mai bune ajutoare pentru sistemul imunitar în formare. Pentru copii, câinele și pisica sunt cu adevărat cei mai buni prieteni imunitari.
Mara Marnas, inspector de specialitate la ASPA București: "Sunt copii și trebuie să devină membri ai familiei cu drepturi egale. Suntem triști, supărați, ei sunt acolo prezenți. Unde ati găsit-o? Pe stradă, aruncată la gunoaie. Cum nu-ți duci copilul la orfelinat că a rupt ceva în casă, așa și cu căteșul. Trebuie să ne purtăm pentru că este un copil și are reacții de copil, face nazbâtii".
La Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor găsiți cățeluși de toate vârstele, sănătoși și curați, toți luați de pe stradă. Vor să fie adoptați.
În primii trei ani de viață, copilul își formează așa numitul microbiom, totalitatea bacteriilor bune care îl vor apăra. În această perioadă, prezența unui câine face diferența. Ne explică medicul imunolog Brândușa Petrutescu.
Dr. Brîndușa Petruțescu, medic primar imunolog: "Bacteriile sănătoase vehiculate de câine, de exemplu, modifică acest microbiom și reduc riscul de apariție al altor alergii - alergiile alimentare frecvente în primii ani de viață tocmai pentru că mucoasa intestinului e destul de permeabilă în primii ani și determină reacții alergice, apropo de alergiile alimetare din primii ani de viață".
După cinci ani, mucoasa digestivă nu mai este atât de permeabilă și alergiile alimentare dispar. În acest timp, un câine în casă este extrem de util pentru dezvoltarea unui copil.
În primii ani de viață, pentru cei mici este utilă o prietenie strânsă între câinele și pisica de acasă. Utilă pentru sistemul imunitar uman. Copiii vor fi mai sănătoși, mai fericiți, empatici și responsabili.
Dr. Brîndușa Petruțescu, medic primar imunolog: "Sunt studii care arată că acei copii care cresc în casă cu o pisică - în primul an de viață, mai ales, atunci e cel mai important - dezvoltă mai rapid alergii, tocmai prin expunerea asta la doze mici de păr, alergen care induce o toleranță. Face un fel de desensibilizare la păr de pisică. Avem alergici la păr de pisică, care nu au avut pisică niciodată în viață. Clar, pisica are un rol imunomodulator.
Sunt particule foarte fine, care stau mult în casă daca avem animăluțul și noi inspirăm alergenul, care poate favoriza această toleranța. Acest particule induc toleranța și previn alergia la pisică".
Particulele rezultate de la pisică fac așa numita imunoreglare. Produc componente importante ale sistemului imunitar numite cytokine.
Prof. Univ. Dr. Veronica Lazăr, Facultatea de Biologie: "Unele cu efect proinflamator, altele cu efect antiinflamator. Daca sunt echilibrate, e bine, omul e sănătos".
Așadar, pisicile și câinii sunt importanți pentru noi din primii ani de viață.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii , doctor de bine , animale de companie , sanatate
Dată publicare: 15-09-2024 12:15