Igiena orală făcută acasă nu este suficientă. Cum putem să ne ferim de parodontoză și cum putem trata boala
Your browser doesn't support HTML5 video.
Bacteriile din cavitatea orală pot comunica între ele și formează așa numitul bio-film. Odată ce comunică, au capacitatea să intre sub gingie și să ajungă la nivelul ligamentelor, care țin dinții în os și le distrug. Aceasta e boala parodontală sau, popular, parodontoza.
În prima etapă, când apare doar inflamația gingiei, boala e reversibilă:
Dragoș Popescu, medic dentist: „Se aplică pe dinți un gel, care se colorează în albastru pe zonele unde sunt microbii, după care este un aparat care curăță această zonă, unde biofilmul e indicat de marker”.
Bacteriile strânse în tartru intră ușor sub gingie. Ele pot fi eliminate la un simplu periaj acasă.
Dragoș Popescu, medic dentist: „Există un aparat care are un aplicator din plastic, gradat în milimetri, și intră între gingie și dinți, în zona unde nu am putea să ne curățăm și suflă granule, care curăță zona neatinsă de periajul dentar”.
O dată pe an, mergeți la medic, pentru ca acesta să aprecieze, obiectiv, cât de agresive sunt bacteriile, prezente în mod normal în cavitatea orală, cu țesuturile dumneavoastră.
Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orală: „Tratamentul bolii parodontale este și non-chirurgical și chirurgical. Din păcate, marea majoritate a pacienților ajung în stadii tardive, în care tratamentul e chirurgical. După ce acele bacterii trec de ligamentele de care am vorbit și ajung la nivelul osului, încep să îl resoarbă. Se poate observa cum rădăcinile dinților sunt vizibile”.
Boala parodontală netratată la timp e principalul motiv pentru care se pierd dinții.
Sursa: Pro TV
Etichete: doctor de bine , sanatate , parodontoza , medic stomatolog , myimpact
Dată publicare: 31-01-2024 08:31