Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Hormonii care influențează greutatea. De ce ne îngrășăm mai repede după ce slăbim

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ne îngrășăm mai repede după ce slăbim. De vină este un hormon care crește senzația de foame.  

Peste 20 de hormoni, produși în tubul digestiv, dar și în grăsime, dau creierului informații despre foame și sațietate.

Toți acești hormoni dau informații greșite, odată ce există inflamație, determinată de prea mult țesut gras. Creierul, sistemul digestiv și hormonii fac o rețea uriașă de informații, care menține greutatea corporală.

Doi hormoni principali vedem în această rețea. Grelina este hormonul secretat în stomac, care determină foamea. Leptina e secretată în țesutul gras și determină sațietatea. Vreți să slăbiți rapid prin înfometare? Hormonul grelină crește, deci crește și senzația de foame.

Bogdan Pascu, endocrinologie pediatrică: „Odată că am intrat în acest cerc vicios, practic capacitatea de a controla acest apetit e depășită pentru că ajung să cad pradă acestor hormoni”.

Citește și
alimente pentru Hemoroizi
Cum ne putem regla colesterolul din sânge prin hrană. Cele mai importante alimente

Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „80% din oameni, care au slăbit cu pastile, cu dietă sau prin chirurgie bariatrică, în următorii 5 ani revin la greutatea anterioară. Grelina ne crește apetitul și mâncăm compensator cu sau fără voința noastră și, pe de altă parte, pentru că tot metabolismul încetinește după ce slăbim, rata metabolsimului de bază scade după cură și energia pe care o consumăm în efort scade și ea se depune iarăși kilogramele. Am slăbit 10-15 kilorame, indiferent de metodă, ne menținem cu o sursă corectă de proteine, ca să menținem masa musculară și pe de altă parte să facem sport să punem acești mușchi să facă sport”.

Sursele de proteine sunt ouăle, carnea slabă, lactatele. Acesta va menține masa musculară, alături de activitatea fizică. Este singurul ajutor real în complicatul sistem de informații din organism.

Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Fiecare jumătate de kilogram luat este un semnal de alarmă și trebuie să îl dau jos pentru că - cu cât stai mai mult la o greutate, cu atât hipotalamusul tău înregistrează această greutate ca și cum ar fi a ta. Când vrei să slăbești va fi mai greu, deci nu lăsați să stați mult cu greutate, fiecare jumătate de kilogram contează”.

Medicii vă recomandă să supravegheați greutatea și să luați măsuri, când sunt puține kilograme în plus. Măsuri înseamnă să aveți proteine în toate mesele și să faceți mișcare zilnic.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult