Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Glicemia mare și fumatul agravează parodontoza. Cum poate fi stopată fără operație

Your browser doesn't support HTML5 video.

Boala parondontală sau, popular, parodontoza este accelerată de diabet. Şi de fumat - însă prin mecanisme diferite.

În prezent, există o tehnică nechirurgicală care reface dinţii afectaţi de parodontoză. Detalii imediat, la ”Doctor de Bine”.

”Andreea Groza: Cum afectează hiperglicemia sistemul imunitar? Dr. Răzvan Vasilescu, medic primar diabet și boli de nutriție: Hiperglicemia scade imunitatea. Împiedică procesul de apărare. Cu cât glicemia e mai mare, cu atât sistemul imunitar e mai afectat. Sunt frecvente la pacientul diabetic infecțiile respiratorii, urinare, genitale, cutanate”.

În cavitatea orală, unde găsim vase mici de sânge, de tip terminal, diabetul încurcă imunitatea locală. E un risc mai mare de a apărea boala parodontală. Iată cum se traduce clinic.

Dr. Andi Drăguș, medic stomatolog: ”Au mai puțină saliva și prin cantitate mai mică de salivă toate aceste microorganism proliferează prin lipsa salivei. Există o depunere mai mare debiofilm, de tartru”.

Citește și
Cum ne afectează dacă avem prea mult zahăr în sânge și când apare diabetul de tip 2
Cum ne afectează dacă avem prea mult zahăr în sânge și când apare diabetul de tip 2
Boala paradontală poate fi stopată prin tunelizare

Boala parodontală e accelerată de fumat. Nivelul crescut de dioxid de carbon din fum permite dezvoltarea unor specii de bacterii agresive. Ajung în straturile profunde ale țesuturilor moi, care susțin dintele, asemenea unor sfori. Și le distrug.

La medicul stomatolog trebuie să ajungeți la 4-6 luni, pentru igienă și verificarea fiecărui țesut. În prezent, boala parodontală poate fi stopată și în lipsa intervenției chirurgicale. Se numește tehnica tunelizării modificate.

Dr. Andi Drăguș, medic stomatolog: ”Când nu faci deloc incizii nu întrerupi vacularizația. Intri între os și gingie cu niște instrumente cu care începi să faci tunelizarea. Ce înseamnă tunelizare? Ridicăm gingia fără să o tăiem cu aceste instrumente, intrăm și ducem gingia cât mai aproape de unde a fost ea inițial. Avem un rezultat foarte bun”.

Apoi se pune mai multă gingie în jurul dintelui afectat. Țesutul se recoltează din cerul gurii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult