Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fierul, un mineral vital pentru viață. Ce legătură are acesta cu anemia feriprivă. Explicațiile medicilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Nu este bun în timpul infecțiilor, dar fierul este un mineral vital pentru viață. Datorită acestuia respirăm. Scade fierul din organism, vorbim despre anemie feriprivă și acum ne uităm cu atenție de detectiv la propria persoană.

Anemia înseamna că hemoglobina din sânge scade. Adică tocmai proteina care transportă oxigenul din aer prin tot organismul. În felul acesta respirăm. Cum ajungem aici? Prin pierderi mici și cronice de sânge. Spre exemplu, ale stomacului ori ale colonului. Sunt printre primele investigate în cazul anemiei.

Dr. Daniela Georgescu, medic primar hematolog: „Tubul digestiv e cauză majoră prin care fierul se poate pierde din organism”.

În cazul femeilor, chiar dacă vorbim de un proces fiziologic, menstruația, fluxul mare de sânge poate să arate boli ginecologice sau endocrine. Anemia cere consultație ginecologică sau endocrinologică.

Organul care produce globule roșii, măduva, e afectat. Așa sunt eliberate în circulație puține globule roșii. Din acest motiv, în cazul unei anemii, aveți nevoie de control hematologic.

Citește și
anemie, femeie obosita
Ce este anemia și cum se poate trata. Sfaturile specialiștilor

Trei luni de viață au globulele roșii. Organul care le distruge pe cele îmbătrânite este splina. Suferă? Distrugerea naturală a celulelor roșii e mai mare. Apare anemia.

Andreea Groza: „Anemia prin deficit de fier este cea mai frecventă boală, după caria dentară. Nu se tratează cu fier, ci cu investigații”. Hematologul conduce investigațiile și tot acesta găsește cauza. Cauza odată tratată, și anemia dispare.

Organismul are metode de a compensa anemia, dar dacă arterele conțin depuneri de colesterol, anemia determină reacții în lanț.

Dr. Livia Trașcă, medic specialist cardiolog: „Odată ce în circulație avem puțin oxigen din cauză că avem anemie, atunci inima secundar acestei situații de criză, răspunde prin creștere bătăilor. Poate să aibă și artere coronare afectate și atunci, asocierea dintre oxigen puțin cu artere afectate, adică furtune care nu mai conduc sânge, poate să ducă la infarct miocardic”.

Andreea Groza: „În privința hranei avem nevoie permanent de carne. Conține așa numitul fier hemic. Singurul pe care îl folosim. Vegetalele, chiar spanacul, conțin un alt tip chimic de fier, numit non-hemic. Nu poate fi utilizat de organism. Așadar, vegetalele sunt inutile pentru aportul de fier. Cel mai bun fier, numit fier hemic, se ia din carne. Există în formă chimică corectă. Organismul îl bagă direct în hemoglobina din sânge”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult