Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Explicația pentru care apar accidentele vasculare. Cum pot fi prevenite

Your browser doesn't support HTML5 video.

Se numește circulație de tip terminal și o regăsim atât la inimă, cât și la creier. Arterele duc sânge doar într-o anumită zonă, în creier, ori în inimă.  

Acesta e unul dintre motivele pentru care acolo apar frecvent accidentele vasculare. Ele pot fi însă prevenite. Aflăm cum, pe larg, la Doctor de bine, ediția de weekend.

Interiorul arterelor - vasele care transportă sânge oxigenat. Leziuni în peretele vaselor fac fumatul, hipertensiunea netratată, ori glicemia prea mare, de asemenea netratată. Aceștia sunt agresorii care implică lupta sistemului imunitar și inflamația cronică.

Grăsimea care circulă normal în sânge - găsim colesterol și trigliceride. Ce face prea mult zahar în sânge? Un fenomen ciudat în privința grăsimilor.

Maya Simionescu, profesor doctor Institutul de Biologie și Patologie Celulară Nicolae Simionescu: „Cantitatea crecută de zahăr de glucide în sânge afectează cărăușii de colestererol. Intră mai rapid în vasele de sânge. Tot procesul de formare al plăcii e mult mai rapid în condiții de diabet, adică de hiperglicemie, adică de zahăr crescut”.

Citește și
doctor de bine
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 10 septembrie 2023

Excesul de insulină acționează simultan ca un hormon de creștere. Îngroașă stratul intern al vaselor de sânge. Odată îngroșate atrag și mai mult colesterol și determină inflamație. Vasele devin mai înguste și auto-întrețin boala numită ateroscleroză.

Cum o prevenim? Aflați în ediția Doctor de bine din data de 24 septembrie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult