Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Dr. Rareș Nechifor, medic radiologie intervențională, despre cum se repară hernia cervicală din interiorul discului

Your browser doesn't support HTML5 video.

Herniile cervicale, care nu sunt urgențe chirurgicale, se pot repara din interiorul discului. Procedura face parte din radiologia intervențională și durează 5 minute.

Explicațiile sunt oferite de dr. Rareș Nechifor, medic primar radiologie intervențională, în emisiunea Doctor de bine, realizată de Andreea Groza.

Andreea Groza: De ce ore în șir în fața unui ecran înseamnă prea mult pentru discurile dintre vertebre?

Dr. Rareș Nechifor: Presiunea în fața computerului sau a telefonului, pe aceste discuri, crește de 5 ori. Le supune unui stres mecanic, care duce la afectarea discurilor. Afectarea înseamnă deformarea lor.

Vertebrele sunt oasele coloanei, discurile intervertebrale - structurile dintre acestea. Discul este un fel de pernuță umplută cu o substanță gelatinoasă.

Supus unei presiuni prea mari, peretele discului se deformează și cedează. La început, se numește protruzie de disc, apoi hernie de disc, când se deplasează și vine în contact cu rădăcina nervoasă.

Andreea Groza: Apare un conflict mecanic - pe nerv?

Dr. Rareș Nechifor: Da, apare un conflict mecanic pe nerv.

Dar discul, devenind mai subțire, devine permeabil și lasă gelul conținut să traverseze rădăcina nervoasă. Ajuns în afară, acționează ca un acid pe rădăcina nervoasă. Produce inflamație și iritație. Și durere.

Andreea Groza: Când ne ducem la neurochirurg?

Dr. Rareș Nechifor: Când hernia e voluminoasă, peretele discului s-a rupt. Pacientul are semne neurologice- nu mai simte mâna, are amorțeli sau chiar dimensiunea mâinii scade. 20% din cazuri necesită neurochirurgie. La hernia cervicală (a gâtului) simptomele sunt în mână.

Andreea Groza: Și restul de 80%?

Dr. Rareș Nechifor: Aici putem interveni prin proceduri minim invazive de radiochirurgie. Sub controlul imagistic al unui angiograf, introducem un ac subțire direct în disc, aspirăm și extragem o parte din nucleul pulpos, apoi introducem un fel de gel, care vulcanizează discul pe interior.

Nu este o infiltrație. Infiltrație înseamnă să pui lângă nervul din disc un antiinflamator. Se face din 6 în 6 luni.

Această ”vulcanizare” înseamnă să reparăm din interior peretele discului. Rezultatele sunt pe viață. Abia acum e utilă kinetoterapia.

Pacientul trebuie să reînvețe să se miște zilnic și să aibă o poziție normală a gâtului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult