Interviu cu dr. Radu Zamfir despre transplanturile în timpul pandemiei: ”Este mai greu”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Cunoscutul chirurg a vorbit despre realizarea acestor intervenții medicale, deosebit de importante, în vreme de pandemie.
El explica că, deși sistemul medical se concentrează în această perioadă pe combaterea efectelor epidemiei de Covid-19, transplanturile sunt, totuși, efectuate, deoarece este o chestiun de viață și de moarte.
”Sigur. Se fac. Este mai greu, deoarece sunt pietre de moară adăugate de picioare celor care alergă pentru realizare procedurii de transplant. Sunt situații care necesită grijă suplimentară, practic. În unele centre, situația a fost atât de dramatică încât s-a schimbat complet profilul centrului respectiv, au devenit centre covid. Sigur, în acele centre nu s-au mai putut efectua prelevări de organe, cu tote că acele centre erau acreditate pentru aceasta. Au fost centre care au fost copleșite de numărul de cazuri pozitive și au necesitat măsuri suplimentare. Sigur, și în acele centre activitate a fost sistată. Oricum, recomandarea Agenției Naționale de Transplant pentru centrele care efectuează transplantul și pentru centrele care efectuează prelevările a fost să continue această activitate, atâta timp cât raportul risc-beneficiu este în favoarea pacientului. Pentru că transplantul este o metodă terapeutică la care românii trebuie să aibă acces.” - spune doctorul Radu Zamfir, invitat la ”Doctor de bine”, difuzată exclusiv pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor ProTV.
A scăzut numărul de transplanturi efectuate în această perioadă?
Din cauza pandemiei de Covid-19, unele centre de transplant de organe și-au suspendat temporar activitatea.
Cu toate acestea, până acum, în 2020, s-au efectuat 4 transplanturi de cord, 1 transplant pulmonar, 129 de transplanturi renale și 49 de transplanturi hepatice.
”Da, au fost și centre care și-au închis activitatea temporar, dar, pe toată această perioadă, în cea mai mare parte a existat minimum un centru care să efectueze o activitate de transplant specifică fiecărui organ. Practic, centrele s-au închis când au fost multe cazuri, când au fost copleșite că au trebuit să aibă schimbări în organizarea lor, dar, una peste alta, anul acesta s-au efectuat 4 transplanturi de cord, 1 transplant pulmonar, s-au efectuat 129 de transplanturi renale, dintre care 94 de la donatori în moarte cerebrală, și 49 de transplanturi hepatice, dintre care 43 de la donatori în moarte cerebrală.
Aceasta nu s-a putut realiza decât cu existența celor 52 de donatori până la acest moment, drept pentru care profit de ocazie și mulțumim familiilor acestor donatori care au luat această decizie, salvând viețile pacienților care sunt pe listele de așteptare.” - spune șeful Agenției Naționale de Transplant.
Cum sunt selectați beneficiarii organelor donate?
”Există un algoritm de alocare specific fiecărui organ, există un scor de gravitate al afecțiunii fiecărui pacient și în funcție de aceste scoruri, practic, sunt 2 urgențe: urgențe care primează asupra tuturor celorlalte indicații, o urgență este insuficiența de organ specifică, care se manifestă supra-acut, iar cealaltă urgență este re-transplantul. Dacă un organ nu funcționează și este nevoie de altul, disponibil, primul care apare este firesc să fie oferit acelui pacient care a fost transplantat. Astea sunt lucrurile bune care decurg din acordurile noastre cu Republica Moldova, care este finalizat, și cât de curând și cu Bulgaria. Practic, prin aceste acorduri de colaborare de transplanturi și schimb transfrontalier de organe sunt 2 situații distincte în care organele pot trece granița. Una ar fi această necesitate stringentă de a efectua un transplant pentru viața acelui pacient, pentru a o salva. Și, cealaltă situație ar fi când există un excedent de organe care nu poate fi folosit pe teritoriul țării respective și poate fi oferit celeilalte țări.” - explică dr. Zamfir.
Mai multe detalii despre transplanturile de organe din România găsiți în înregistrarea VIDEO a emisiunii.
Sursa: Pro TV
Etichete: doctor de bine , transplant , liliana curea , chirurg , organe
Dată publicare: 24-09-2020 13:15