De ce vitamina D este vitală organismului uman, nu doar pentru reglarea proceselor imunitare
Your browser doesn't support HTML5 video.
Ne uităm în interiorul pancreasului și vedem celulele care produc insulină. Sunt dependente de vitamina D.
5 grame de zahăr circulă în sânge. Aproximativ o linguriță. Îl numim glicemie.
Andreea Groza: „Este combustibilul din lumea vie. În organismul uman, zahărul din sânge e controlat de pancreasul endocrin, prin hormonul insulină. Acest hormon îl ia din fluxul sanguin și îl duce în celule, unde e folosit pe post de energie.”
Datorită acestui proces trăim. Celulele din pancreas, care secretă insulină, au nevoie permanentă de vitamina D. Primim explicațiile de la medicul de diabet și boli de nutriție, Mircea Nicolae Panduru. Dr. Mircea Nicolae Panduru, medic specialist diabet și nutriție: „În interiorul celulelor care secretă insulina, calciul este cel care declanșează secreția de insulină. Dacă avem deficit de vitamina D, avem deficit de calciu în sânge, avem și deficit de calciu în celule. Dacă avem deficit în celulă, nu reușim să secretam suficientă insulină.”
Adică nu există suficientă flota să transporte zahărul din sânge în celule, proces vital pentru viață.
Ținem în echilibru combustibilul, datorită căruia trăim, nu doar prin vitamina D ci și prin mișcare, în aer liber. Din nou, mișcarea e legată de vitamina D.
Dr. Mircea Nicolae Panduru, medic specialist diabet și nutriție: „Nivelul de calciu în celulele musculare este cel care vizează vitamin D prin calciul intracelular. Deficitul de vitamina D predispune la scăderea principalului consumator,masa musculară și predispune la obezitate. Începând să ne îngrășam, suntem predispuși la diabet.”
După dozarea din singe a vitaminei D, medicul este cel care va recomanda doza și forma de administrare.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: doctor de bine , emisiune , sange , diabet , zahăr
Dată publicare: 20-03-2022 12:38