Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Doctor de bine | Ce este atero-scleroza și cum se tratează

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pe vasele de sânge se produc mici leziuni pe care de cele mai multe ori, ni le facem singuri.  

Odată apărută rana, colesterolul din sânge pătrunde în vas și apare, astfel, atero-scleroza, o boală care poate fi perfect prevenită.

Doctor ortopedie: „Calibrul vasului ar trebui să fie cât aici, aici mare. Nu mai este autostradă, e un drum comunal plin de gropi.”

Drumul îngust, plin de gropi este ultima etapă a bolii numite atero-scleroză. Adică depuneri grase în vasele de sânge. Așa apare infarctul de miocard ori accidentul vascular cerebral. Atero-scleroza nu se declanșează peste noapte.

Vedem prima oară cum stratul interior al vaselor de sânge face mici răni. Colesterolul din sânge întâlnește aceste răni. Ne explică medicul cardiolog intervenționist Iulian Călin:

Citește și
DDB
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 13 martie 2022

Dr. Iulian Călin, cardiologie intervențională: „Colesterolul ca să fie rău, trebuie să intre sub această peliculă, sub acest endoteliu. Noi îl fisurăm, spre exemplu, fumatul fisurează foarte mult.”

Fumatul este o boală cronică. Răni în peretele vascular face și hipertensiunea netratată. Ori glicemia prea mare, de asemenea, netratată.

Andreea Groza: „Așa arată celulele imunitare numite macrofage. Odată se simt ca interiorul vaselor de sânge au răni, vin să le repare și să elimine colesterolul din vas, un intrus. În luptă, sunt însă depășite. Și inflamația rămâne permanentă dacă fumatul se menține, dacă hipertensiunea nu este tratată, dacă hiperglicemia nu este tratată.”

Dr. Livia Trașcă, medic specialist cardiolog: „Inflamația crează instabilitate, pe de altă parte atrage colesterolul, și de altă parte favorizează formarea unui cheag de sânge pe placa respectivă. Astupă vasul. Fumatul e ca un fierăstăru care vine pe placa de colesterol, o rupe, se formează un cheg de sânge.”

Aveți colesterol LDL mare, dar fără alți factori de risc: fumat hipertensiune, diabet. Acesta nu se tratează cu medicamente. Aveți grijă să vă mișcați și să mâncați corect. Aveți colesterol mare și factori de risc asociați, veți lua medicamente numite statine.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult