Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Dietele hiperproteice, dăunătoare pentru organism. La ce riscuri ne supunem sănătatea

Your browser doesn't support HTML5 video.

Oare sunt dietele hiperproteice o metodă rapidă de a slăbi? Probabil, dar cu ce preț? Insomnie, nervozitate, respirație urât mirositoare, acidoză metabolică, constipație, scăderea nivelului de calciu din organism, deshidratare.

Multe proteine înseamnă un exces de amoniac rezultat din metabolismul aminoacizilor. Ca să-l eliminăm, avem nevoie de multă apă și de rinichi sănătoși, care să muncească din greu.

Care este aportul optim de proteine? Un gram/kg corp/zi, ceea ce înseamnă 60 g pentru o persoană de 60 kg. Cantitatea maximă de proteine pe care o putem consuma zilnic fără risc să ne intoxicam organismul este de 2-2,5 g/kg corp. Într-o dietă echilibrată proteinele trebuie să reprezinte 25% din aportul caloric zilnic, restul fiind acoperit de grăsime și carbohidrați.

Carnea, peștele, oul și brânza sunt cele mai bogate surse de proteine, conțin 20 g proteine la 100 g produs. Tot proteine, dar de calitatea a 2-a, găsim și în cereale, leguminoase și oleaginoase.

Când vine vorba de funcția renală, regula pentru consumul de proteine este „nici prea mult, nici prea puțin”.

Citește și
Dr. Ioana Ardeleanu
Screeningul neonatal poate preveni afecțiuni grave neurologice sau endocrine

Alternați carnea albă și carnea roșie, proteinele animale și proteinele vegetale, umpleți farfuria cu legume și beți multă apă. Și ca un ultim sfat, aveți grijă de siluetă - obezitatea dublează riscul de insuficientă renală!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult