De la ce vârstă este recomandat să se folosească ața dentară. Este esențială pentru copii
Your browser doesn't support HTML5 video.
Fluorul, care combate caria dentară, se aplică doar punctual pe dinții de lapte, care au probleme.
După apariția primului dinte, începe și igiena dentară. Iar de la 3 ani, nu mai ajunge periuța. Este necesară și ața dentară, astfel încât să scadă riscul cariilor interdentare.
„La vârsta de 3-4 ani, maseluțele se apropie, nu mai există spațiu între ele deși maxilarele cresc în continure în față. Până se vor schimba nu există spațiu între ele, acolo e o zona retentivă și acolo apar foarte multe probleme. Caria interdentară e o problemă foarte mare”, explică Dr Mirel Toma, medic stomatolog pediatru.
Acesta deoarece distruge rapid dintele de lapte.
De la cele mai mici vârste, copii au nevoie de prevenție împotriva cariei dentare făcută în cabinet. Aceasta înseamnă igienizări profesionale în cabinetul stomatologic. Dar și fluorizări.
„Fluorizarea se face cu ajutorul unui lac cu fluor care se aplică pe dinte și se lipește pe dinte. Copilul nu poate să înghită acest lucru, se absoarbe în dinte protejând dintele de atacul carios”, spune Dr Călin Sava, medic specialist în pedodonție.
După ce apar molarii de 6 ani, copilul are nevoie de sigilarea acestora. Ca să reduceți astfe riscul cariilor pe primii molari definitivi.
Este vorba de un material fluid, care se aplică pe suprafața măselelor. Și care va lăsa un spațiu neted. Nu retenționează resturi alimentare.