Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce unele persoane cu probleme de greutate au glicemie normală. Poate fi un motiv de îngrijorare

Your browser doesn't support HTML5 video.

Celulele funcționale din pancreas și din ficat pot fi distruse cu multă mâncare în fiecare zi. Acest lucru se numește agresiune alimentară și determină diabet și ciroză.  

Vedem căile de comunicare între ficat-pancreas și mâncare la Doctor de bine.

Toate alimente se transformă în glucoză, care circulă în sânge. Glucoza este luată, în mod normal, de hormonul insulină și dusă în celule, unde e folosită pe post de energie.

Prea multă mâncare? Celulele nu vor să mai primeasă glucoza pentru că e prea mult. Se adaptează să nu le mai bombardați cu mâncare. Adică închid ușa pentru insulină.

Așa apare rezistența la insulină. Obezitatea este principala boală care determină rezistență la insulină.

Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Chiar dacă pancreasul se forțează să producă insulină în celule, exista acest block - celulele nu mai pot capta glucoza”.

Hormonul insulină, produs de pancreas, nu mai poate să își facă treaba și atunci exercită alte funcții. Toate împotriva organismului uman.

Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Este un hormon anabolic, știm foarte bine. Crește sinteza proteinelor, sinteza lipidică, crește tensiunea, retenția de apă - celelalte efecte negative ale hiperinsulinismului”.

Aveți kilograme în plus, nu e un motiv de bucurie dacă analiza de sânge, numită glicemie, se află în limite normale. Kilogramele în plus vin la pachet cu rezistența la insulină, faza premergătoare diabetului. Și, totuși, de ce și unele persoane obeze au glicemie normală?

Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „La un moment dat reușește să străbată această barieră și atunci din insulina e foarte multă, glicemia scade. Se numește hipoglicemie. Sunt persoane grase care spun `vai, ce mă bucur că glicemia mea e mică`. Nu, glicemia ta e mică pentru că pancreasul e obosit, produce prea multă insulină. Nu este o bucurie ca o persoană supraponderală să se bucure că are glicemia mică. Nu, este un stadiu de pre-epuizare a pancreasului”.

Următoarea etapă se numește diabet, adică celulele din pancreasul endocrin nu mai pot să producă hormonul numit insulină. De aceea, dacă aveți doar câteva kilogram în plus mergeți la medic să faceți ordine în mesele dumneavoastră și să vă ajutați organul vital numit pancreas.

Agresiunea alimentară determină și inflamație la nivelul ficatului

Celulele de grăsime strânse fac așa numita steato-hepatită. Acum e momentul ca, în ficat, să se activeze celule periculoase. Se numesc celule stelate. Celulele hepatice normale sunt înlocuite, treptat, cu celule stelate. Ficatul nu își mai îndeplinește funcția corect.

Laura Iliescu, medicină internă, Institutul Clinic Fundeni: „Ele sunt inactive, dar când sunt stimulate de factori pro-inflamatori din microbiota intestinală, din substanțe care sunt stimulate de insulină, glucagon și alți hormoni de creștere secretați fie de ficat, fie de pancreas, fie de intestine, acestea toate sunt metabolic active”.

Aceasta e calea spre ciroză hepatică. Înseamnă că organul vital numit ficat este plin de cicatrici și nu mai are celule normale, funcționale din cauza agresiunii alimentare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult