De ce supraponderalii au puțină vitamina D în sânge. Explicațiile medicilor
Your browser doesn't support HTML5 video.
De fapt, această vitamină reduce riscul reacțiilor inflamatorii exagerate.
În copilărie și adolescență, vitamina D se comportă asemenea unui hormon. Participă la formarea fiecărui organ și sistem. Inclusiv a sistemului cardio-vascular. De aceea, suplimente de vitamina D se iau din ziua a 10-a de viață.
Această vitamină nu doar construiește țesuturi, ci și sistemul imunitar uman. Reglează răspunsurile inflamatorii. În prezența unui agent infecțios.
„Un răspuns imun foarte intens predispune la apariția unor leziuni la niviel țesuturilor noastre. Un răpuns inflamator mult prea intens, cum se menționează că este cazul și în infecția Covid-19. Pe de altă parte, nu ne dorim un răspuns imun insuficient pentru că așa infecția persistă în organismul nostru”, a explicat un medic.
În infecțiile acute, doza normală de vitamina D pe care o luați zilnic, se mărește la recomandarea medicului.
Concentrații scăzute de vitamina D au persoanele care suferă de obezitate, boli cardio-vasculare, diabet. Toți acești pacienți au inflamație cronică.
„Nu ne referim doar la infecții, ci și la afecțiuni în care există acesată componentă inflamtorie. În obezitate, diabet de tip 2 vitamina D este utilă”, a mai explicat medicul.
Fumatul este, de asemenea, o boală cronică inflamatorie. Dacă sunteți într-una din aceste categorii, dozați din sânge și vitamina D. Apoi cereți medicului dumneavoastră suplimente.
De ce supraponderalii au puțină vitamina D în sânge? Vitamina D poate fi depozitată în celulele grase, dacă acestea sunt multe. Odată depozitată, scade concetrația din sânge, cea care contează. Iar la fumători este dereglat total jocul biologic dintre vitamina D și calciu.
Dozele corecte se recomandă după analiză de sînge, care apreciază ce concentrație de vitamina D aveți în circulație.