De ce sunt importante programele de screening. Ar putea funcționa la medicii de familie
Your browser doesn't support HTML5 video.
În România, conform statisticilor, cancerul de colon este a treia afecțiune oncologică, după cancerul pulmonar și cel mamar, și cel puțin o treime dintre pacienți ar putea fi vindecați dacă boala ar fi diagnosticată precoce.
Dr. Bogdan Socea, medic primar chirurgie generală: „Programele de screening ar putea fi derulate inclusiv prin medicii de familie, iar sistemul de asigurări ar putea să îi determine pe pacienți să fie mai atenți și mai responsabili, așa cum se întâmplă în străinătate. În cazul cancerului de col, testul Papanicolau este foarte bun pentru screening, iar pentru cacerul de colon, colonoscopia este investigația necesară. Statistica celor care ajung târziu la medic este din ce în ce mai sumbră. Am asistat în ultimii ani cu prezentări agravate de complicațiile apărute din cauza că pacientul a stat acasă până în ultima clipă''
Aflăm din emisiunea Doctor de bine, la 10:00 pe stirileprotv.ro care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze o persoană diagnosticată cu cancer de colon și care sunt tratamentele de care beneficiează în România.