Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce persoanele cu diabet nu au voie la chirurgie dentară, decât în anumite condiții. Sfatul medicului

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pentru cei care suferă de diabet și nu reușesc să țină boala sub control chirurgia stomatologică este contraindicată. Și totuși, există soluții, chiar și atunci când o astfel de boală sistemică afectează vindecarea țesuturilor.

Hipertensiunea și diabetul, ambele boli neținute în control - sunt contraindicații pentru reabilitarea orală rapidă pe implanturi. Și pentru acești pacienți însă există soluții prin colaborarea medicului stomatolog cu alți medici specialiști. Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog implantolog: „Se face totul printr-o coodonare cu medicul specialist curant al pacientului, pe diverse afecțiuni, cardiologie.”

Pacientele care au osteoporoză, tratate cu medicamentele numite bisfosfonați, trebuie să întrerupă tratamentul înainte de intervenția chirurgicală prin care se inseră implantul.

Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog implantolog: „Pacientele care au osteoporoză și se tratează cu așa-numiții bisfosfonați, trebuie să aștepte cel 6 luni până își fac implant dentar.” Care e motivul? Osteoporoza înseamnă metabolismul deficitar al calciului. Vorbim despre un fenomen natural, prin care oasele se micșorează. Clasa de medicamente - numită bisfosfonați - oprește metabolismul osului. Și de aceea trebuie întrerupt tratamentul înainte de anumite intervenții stomatogice. După intervenția de reabilitare orală rapidă pe implanturi se face lucrare provizorie. Nu e rezistentă, dar necesară pentru aspectul estetic. În această perioadă, e indicată hrana lichidă sau semi-solidă. După integrarea implanturilor în os se face lucrarea definitivă. Dar și pentru aceasta e nevoie de… grijă: Dr. Bogdan Brănescu, medic stomatolog protetică dentară: „Avem grijă la alimentele foarte dure, nu spargem alune cu dinții, nu deschidem dopuri de sticlă cu dinții.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult