De ce nu ne vindecăm corect atunci când avem prea mult zahăr în sânge. Soluțiile medicilor specialiști
Your browser doesn't support HTML5 video.
Prea mult zahăr circulă în sânge. Glicemie prea mare. Zahărul face reacții cu toate proteinele, inclusiv cu cele din piele.
Andreea Groza: La nivelul pielii, eventuale leziuni nu se vindecă. Adică nu trec de etapa de inflamație acută, și se infectează accelerat.
După o leziune, prima oară se oprește sângerarea. Apoi, sistemul imunitar vine să repare. Reparațiile trebuie să fie perfecte. Se nasc vase noi de sânge. Și, apoi, pielea depune colagen nou, adică fierul beton din țesut.
Doctorul în biologie Raluca Țuțuianu a demonstrat că leziunile cutanate acute pot fi vindecate prin stimularea celulelor stem, să producă factori anti-inflamatori. Celulele stem se recoltează din țesutul gras.
Dr. Raluca Țuțuianu, Institutului de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu”: „Au acțiune asupra inflamației, acești factori secretați de celulele stem. În sensul că poate deplasa tipul celulelor inflamatorii de la o tendința proinflamtorie către una antiinflamatorie”.
Acești factori antiinflamatori, care vor fi puși ulterior direct în leziune, sunt mai ușor de obținut dacă celulele sunt cultivate în 3D. Pentru această descoperire, Raluca Țuțuianu a primit bursă pentru Femeile din Știință.
Dr. Raluca Țuțuianu, Institutului de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu”: „Cultivăm aceste celule în sistem tridimensional, sub formă de sferoizi, pentru că e un sistem mai aproape de ceea ce găsim în organism. Mimăm mediul agresiv, care apare în organism ca urmare a unei leziuni, ca ele să secrete. Scopul acestor celule este să secrete când e nevoie. Ele formează matrice, ele formează ca un mini-țesut”.
În felul acesta, rănile greu vindecabile, care apar în diabet, au posibilitatea să își termine procesul de vindecare.