De ce nu este recomandat să luăm antibiotic într-o viroză respiratorie
Your browser doesn't support HTML5 video.
Virusurile, pe de altă parte, îmbolnăvesc pentru că intră în celulele noastre, le parazitează și le determină să devină uzine producătoare de virusuri. Antibioticele nu atacă celulele umane infectate cu virusuri.
Viroza durează mai mult, cu simptome mai severe, dacă luăm, fără sens, antibiotice de la început. În schimb, aceasta e formula sigură să dezvoltăm rezistență la antibiotice.
Ce înseamnă această rezistență a organismului la antibiotice? Membra Academiei Române, Carmen Chifiriuc, studiază fenomenul global:
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultate de Biologie: „Nu numai că nu va elimina procesul infecțios, dar va stimula bacteria, care este rezistentă să se multiplice. Deci ce nu te omoară, te face mai puternic. Infecția respectivă va fi mult mai puternică și cu tendință de cronicizare”.
Din păcate, fenomenul este și mai grav. Bacteriile comunică între ele. Bacteriile rezistente la antibiotice duc informația mai departe la toate bacteriile bune, pe care avem în organism și fără de care nu putem trăi.
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: „Se numesc chiar așa - platforme genice mobile. E ca și când bacteria rezistentă ar avea o firmă de transport, camioane. Încarcă aceste camionașe și le distribuie în toată lumea microbiană. Va deveni rezistentă! Din cele mai mari amenințări nu doar de sănătate publică, ci una dintre cel mai mari amenințări globale
Din cauza schimbului de informații între bacterii, ele vor deveni rezistente la antibiotic. Riscul cel mai mare este ca, în propriul intestin, populat masiv de bacterii, să apară o specie rezistentă la antibiotice. Și toate bacteriile bune din intestin vor căpăta această rezistență, care înseamnă apărare slabă și foarte slabă în fața tuturor infecțiilor.
Cu bacteriile din intestin, astfel antrenate să reziste antibioticelor, dacă facem o infecție, este foarte posibil ca tratamentul să nu mai aibă efect. Aceasta este principala problemă de sanătate la nivel mondial.