Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce este recomandat să avem doar trei mese pe zi și fără ronțăieli între ele

Your browser doesn't support HTML5 video.

Doar trei mese pe zi – vrea tot sistemul neuro-endocrin. Aceasta deoarece e imposibil să stea tot timpul în priză. Și fără ronțăieli între mese. Explicăm motivele. Începe doctor de bine.

Nu ronțăi între mese – este recomadarea medicilor de toate specialitățile.

Ritmul circadian din creier, cel care conduce hormonii și toate procesele vieții, necsită mâncare… după soare. Adică la 6 dimineața, la prânz, la ora 18. Nici creierul și nici sistemul de hormoni, care conduce informații în organism, nu vor mâncare între aceste mese principale. De ce?

Mâncăm. După procesare, alimentele ajung sub formă de glucoză. În sânge. Pancreasul produce hormonul insulină. Ia glucoza din sânge și o transportă în celule. Acolo unde devine combustibil.

Insulina va scădea zahărul din sânge, adică glicemia, fenomen indispensabil vieții. Alfel, sângele s-ar umple doar cu zahăr. De ce ronțăiala între mese nu e bună?

Antonela Burlacu medic primar endocrinolog: ”Dacă eu mănânc repetat, repetat, repetat, pancreasul meu va produce din ce în ce mai multă insulină. Și o să ajung la hiperctivitate pancreatică, adică la insulină multă. În timp, duce la epuizarea pancreasului”.

Epuizarea pancresului înseamnă diabet.

Rezistanța la insulină înseamnă că pancreasul produce hormonul insulină, dar celule devin un fel de zid pentru hormon. La celule nu va ajunge energia din mâncare. Când celulele nu pot absorbi zahărul din sânge, acesta se acumulează. Cresc glicemiile.

Răzvan Vasilescu, medic primar diabet și boli de nutriție: ”Mai întâi, luăm în greutate, apoi devenim obezi, după care ai nevoie din ce în ce mai multă insulină și apoi nu se mai secretă”.

Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: ”Ronțăitul este o mare capcană, nu doar pentru greutate. Noi me ținem tot sistemul digestiv și neuro-endocrin pentru că noi avem hormoni, care se secretă și din pereții stomacului şi din intestin şi din vezica biliară. Toți sunt hormoni, ei se secretă și la nivel de hipotalamus şi hipofiză și eu îmi țin tot sistemul meu neuro-endocrine și digestiv în priză și funcționează în permanență”.

Adică se epuizează prea repede. 4 ore cel puțin pauză între mesele principale. Și doar 3 mese pe zi. Înainte de somn, aveți nevoie de cel puţin 3 ore în care să nu mâncați.

În rest, preocupări toată ziua, care vă țin departe de mâncare. Este ceea ce va cere creierul și tot sistemul endocrin.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult