Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce este important să ne luăm porția de vitamina D și în ce alimente o găsim

Your browser doesn't support HTML5 video.

Fără vitamina D, sistemul imunitar nu are reacții echilibrate în timpul unei infecții de sezon.

Vitamina D nu intră doar în structura sistemului osos, ci și în dezvolarea normală a fiecărui mușchi. Ne referim inclusiv la mușchii care formează organe – spre exemplu inima. Și vasele de sânge sunt, de asemenea, structuri musculare care au nevoie acută de această substanță. În copilărie și adolescență, vitamina D se comportă asemenea unui hormon, pentru că participă la formarea fiecărui organ și sistem. De aceea, suplimente de vitamina D se iau din ziua a 10-a de viață.

„Este lipsită și de efecte adverse. Când luăm suplimentar vitamina D sub formă de medicament, nu există efecte advesse la acest tratament”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc de la Facultatea de Biologie.

Din a zecea zi de de viață, sugarul primește 400 de unități internaționale pe zi pâna la 3 ani, conform noilor protocoale europene. Copiii mai mari de 3 ani și adolescenții au nevoie cel puțin 600 de unități în lunile cu „R” - din septembrie pâna în aprilie. Această vitamină nu doar construiește țesuturi, ci și sistemul imunitar uman.

Dacă nu vă expuneți la soare, suplimentele sunt obligatorii tot timpul anului. În zilele însorite, ultravioletele B determină autoproducția de vitamină în piele. În privința oaselor, vitamina D trebuie să întâlnească calciul. Acest element e ușor de luat din alimente de origine animală. Dar și din vegetale. Iată de ce găsim și în legume și fructe calciu:

Citește și
zahar
Ce diferență este între zahărul alb și zahărul brun? Explicația specialiștilor

„Plantele când absorb apă, absorb și azot, fosfor, potasiu și micro elemente”, a transmis prof. univ. dr. Florin Stănică, Universitatea de Științe Agronomice din București.

Fiind o vitamină liposolubilă, care se dizolvă în grăsime, va fi prezentă mai ales în produsele de origine animală: ficat, pește gras, galbenuș de ou, cașcaval, unt și smântână. Untul de cacao, deci implicit ciocolata neagră, are un conținut crescut de vitamina D. O dietă care să cuprindă de 2-3 ori pe săptămână pește gras, indiferent că este proaspăt, congelat sau în conservă, este optimă pentru sezonul rece. Macroul, heringul și sardinele sunt sursele cele mai bogate de vitamina D, urmate de somon și ton. La asta adăugați 2 ouă pe săptămână, plus unt și pate de ficat, ca produse naturale și sănătoase, bogate în vitamina D. Alimentația pe parcursul iernii trebuie să conțină grăsime în proporție de minimum 30%, cu accentul pus pe sursele de grăsime de origine animală. A mânca dietetic nu este și sănătos, iar persoanele care urmează un regim vegan/vegetarian trebuie să apeleze la suplimente cu vitamina D.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult