Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce este important să facem sport. Mișcarea este medicament pentru corpul uman

Your browser doesn't support HTML5 video.

Prin miscare, glucoza din zahărul din sânge, intră direct în celule, cum e normal. Și le hrănește. Fără ajutorul hormonului insulină.  

Din acest motiv, mișcarea este medicament. În ecuație intră și ficatul. De altfel, între ficat și pancreas găsim o legatură incredibilă. Pe care o poate controla... mișcarea.

Zahărul din sânge. Glicemia. Nu e singura sursă de energie. Ficatul are propriul depozit. Se numește glicogen. Aceste depozit a fost creat, în evoluție, …. pentru zile fără mâncare. În prezent, însă, cei mai mulți oameni nu mai au perioade de foamete. Așadar aceste depozite din ficat pot fi consumate doar mișcându-ne.

Cum? Ne arată medicul Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: ”În timpul efortul fizic se folosește glucoza pe care o avem în sânge, dacă efortul continuă, glucoza de obține din glicogen, adică ficatul își consumă glicogenul, dă un refresh. În timpul efortului fizic, folosim acizii grași liberi și cum îi obținem – ei vin din depozitele grase, dar și din depozitele din ficat. Ficatul dă și primeste energie în timpul activității fizice, e un fel de monitor al energiei.”

Vedem o fabrică de energie. Un circuit continuu găsim între ficat și mușchi. Sângele face legătura.

Dacă mușchii nu cer glucoza din ficat, pentru că nu vă mișcați, aceasta rămâne. Și face depozite. Și in ficat, și intre organe. În ficat, depozitele se numesc... ficat gras.

Ne uităm în spatele ficatului și găsim pancreasul. Secretă insulină. Hormonul bagă zaharul din sânge în celule, acolo unde e folosit. Pe post de combustibil. Și acest organ vrea mișcare. În mișcare se deschid toate ... străduțele care transportă zahărul din sânge - în celule. Nu avem nevoie de hormonul insulină să le deschidă. Aceasta înseamnă protecție biologică.

Dr Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: ”În timpul efortului fizic, insulina nu mai are treabă, glucoza intră sigură în mușchi, îsi face treaba, prin efortul fizic protejăm pancreasul. Prin efort fizic consumăm masa grasă depusă. Scade numărul celule grase.”

Celule sensibile de insulină. Înseamnă ca lasă hormonul să ducă zahărul, corect, din sânge în celule. Acesta e ciclul vieții. La rezistența la insulină, înaintea diabetului, apare un blocaj in celule. Ca un zid. Pancreasul produce multă insulină, dar celulele nu sunt hrănite.

Ficatul gras, stadiul inițial. Grăsimea nu rămane DOAR în ficat, ci particulele migrează spre pancreas. Aici atacă celulele, care produc insulina. Și le distrug. De aceea, ficatul gras se asociază și cu diabetul.

 Pentru mai multe informații și sfaturi medicale, nu ratați pastila „Doctor de bine”, în fiecare zi, de luni până vineri, la ȘtirilePROTV ale dimineții.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult