De ce contează cel mai mult vârsta femeii pentru obținerea unei sarcini. ”Să nu ne amăgim”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Și atunci de ce contează doar vârsta mamei când vorbim despre o nouă sarcină? Explicațiile se găsesc în celula reproducătoare feminină.
La 20 de ani, în fiecare ciclu lunar cresc și 100 de foliculi – mici cavități în ovare. Dintre aceștia, se selectează unul singur, care va ajunge la maturitate și va elibera o singură celulă reproducătoare. Ceilalți foliculi care au pornit pe drum mor.
Este unul dintre motivele pentru care vârsta femeii contează în obținerea unei sarcini. Celulele reproducătoare, prezente în ovare din viața intrauterină, nu doar se consumă, ci devin, cu timpul, incapabile să formeze embrioni normali genetic.
Dr. Ionela Anghelescu, medic primar ginecolog: ”Un embrion corect din punct de vedere genetic se cheamă euploid. Acum, după vârsta de 35 de ani știm cu toții că o femeie are un risc mai mare de embrioni cu defecte genetice, știm cum crește riscul de sindrom Down. De ce? Pentru că ovocitele îmbătrânesc, va avea o uzină energetică îmbătrânită și anomaliile vor fi mult mai frecvente. Cu atât mai mult după 40 de ani sau la 43 de ani, riscul de anomalii genetic ale viitorului embrion vor fi din ce în ce mai mari”.
Vârsta ideală pentru obținerea unei sarcini este între 20 și 35 de aniDr. Andreea Velișcu, medic primar ginecolog: ”Ovocitul vine cu toți deci 23 de cromozomi, spermatozoidul cu cei 23 de cromozomi. Dar ovocitul are parte de metabolismul celulei, sunt doar ale ovocitelor. De asta vorbim în primul rând de vârsta femeii, inclusiv embrionii pot să fie buni, dar nu se implantează din cauza tulburărilor de metabolism din celulă”.
Câte celule reproducătoare mai are organismul? Așa numita rezervă ovariană poate fi evaluată ușor prin testul de sânge numit AMH. Și printr-o ecografie trans-vaginală.
Dr. Andreea Velișcu, medic primar ginecolog: ”Orice femeie care merge la ginecolog anual nu ar trebui să mai aibă suprize în privința rezervei ovariene. Cel mai important este însă vârsta. Să nu ne amăgim că dacă avem un AMH bun asta înseamnă că se va rezolva problema legată de fertilitate. Ne interesează vârsta, apoi AMH”.
De aceea, recomandarea este să vă gândiți să obțineti o sarcină între 20 și 35 de ani.