Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce ar trebui să evităm cozonacii și prăjiturile procesate industrial. Adevărul despre aditivii toxici

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cozonaci, prăjituri și torturi - vrem tot în această lună. Savurați toate prăjiturile. Noi vrem să vă spunem că aditivul, care face dulciurile galbene, este unul dintre cei mai toxici. Cum gândim, însă acești aditivi omniprezenți?

Prof. univ. dr. Emilian Popovici, Societatea Română de Epidemiologie: „Se prezintă liste de zeci de aditivi și oamenii nu rețin niciunul pentru că este foarte complicat. Când consumăm un aliment sau consumăm apă, noi acceptăm ca acel aliment să facă parte din noi, de asta trebuie atenție. Oamenii alocă sume mai importante de bani pentru haine, pentru obiecte, care să le acopere corpul decât pentru ce acceptă să facă parte din ei”.

Cinci aditivi sunt folosiți în industria alimentară, cel mai des. Se acumulează astfel cel mai repede în organism. Glutamat monosodic, aditiv pentru gust. Aspartam, în produse fără zahăr. Nitrit de sodiu, în mezeluri. E 320 și E 321 prelungesc termenul de valabilitate.

Andreea Groza: În perioada cozonacilor și a prăjiturilor, preparate industrial, un colorant apare des în lista ingredientelor. Se numește E 102 sau tartrazină. Face aluatul galben, delicios. Dar nu pentru că are ouă de țară.

Prof. univ. dr. Emilian Popovici, Societatea Română de Epidemiologie: „Am menționat dulcuri și băuturi răcoritoare. Ne gândim la copiii cu astm bronșic care trebuie să evite produsele dulci, care folosesc acest colorant larg răspândit, care e tartrazina. Deși sunt considerate sigure în cantități mici, studiile au constatat legături potențiale ale acestor aditivi cu cancerul, dacă sunt consumate în exces și pe durată foarte lungă”.

Citește și
pelerini
Pelerini din Ungaria, primiți cu flori și cozonac la Tg. Mureș. Procesiunea de la Șumuleu Ciuc adună sute de mii de oameni

În mezeluri găsim nitrit de sodiu sau sare nitrică, sau E250, dar nitrați și nitriți, aceeași substanță, se găsește în apă. Vorbim despre produsul chimic, cel mai frecvent folosit că îngrășământ, și care contaminează pânza freatică. Consumăm multă apă pe zi, deci se poate acumula cel mai repde.

Prof. univ. dr. Emilian Popovici, Societatea Română de Epidemiologie: „E simplu să reții că o apă nu trebuie să depășească 50 de mg la litru nitrați-nitriți pentru o persoană adultă, și 15 mg la copil. Ținând cont că 60 % din noi înseamnă apă și că, în general, oamenii consumă doi litri de apă, e importantă cantitatea”.

Apă consumăm zilnic. Consumați-o din surse care au declarat valoarea nitriților.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult