Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum testăm prospețimea unui ou. Alimentul minune bogat în nutrienți și cu cele mai multe minerale într-un conținut așa mic

Your browser doesn't support HTML5 video.

O bogăție de nutrienți se ascunde într-o coaja de ou. Vorbim despre proteina-etalon, adică cea mai bună calitate. Dar și despre cele mai multe minerale într-un conținut atât de mic.

Un ou fiert cu gălbenuș catifelat și moale, o bucățică de unt și un colț de pâine prăjită. Iată un mic dejun delicios pe care mulți îl adoră. La fel și ochiul prăjit în tigaie, cu un strop de ulei de măsline și brânză rasă deasupra. Nu mai vorbim de zilele dinainte de Paște, când oul se îmbracă de sărbătoare și ne obligă să-l și mâncăm dacă tot l-am ciocnit.

Toți știm că e sănătos, dar puțini bănuim că oul asigură, în procent mare, o bună parte din necesarul de minerale și vitamine, dar și acizi grași prețioși.

Vizităm împreună o fermă cu găini îngrijite aproape ca în gospodăria bunicilor.

Daniela Trandafirescu, inginer zootehnist: „Fiecărei păsări îi revin 4 mp”.

Citește și
catuse
Un adolescent condamnat pentru viol a săpat un tunel până în celula vecină ca să atace un alt tânăr închis pentru crimă

Găinile au program liber de stat afară, mănâncă doar cereale și ciugulesc la liber păpădii și gălbenele. Cele din urmă dau portocaliul intens al gălbenușului.

Rasa Iza Brown este specială pentru găini ouătoare.

Regulile pentru producția de ouă bio interzic orice tratament cu antibiotice al păsărilor. Pentru că se odihnesc și dorm când doresc, păsările fac peste 300 de ouă pe an.

Am aflat, cu această ocazie, ce-a fost mai întâi - oul sau găina? De fapt, a fost o proteină numită ovocleidină, care accelerează formarea cojii și permite crearea unui ou de la zero în doar 24 de ore. Care ar trebuie să arate exact așa, o suprafață netedă și mată. Dacă oul e încrețit și aspru, găina e stresată ori trece printr-o suferință. Cum știm dacă e proaspăt? Îl scuturăm la ureche. Dacă se aude un plescăit, să știți că e vechi. Adică dioxidul de carbon s-a evaporat prin coajă, albușul s-a lichefiat, iar membrana gălbenușului s-a rupt. Oul proaspăt nu zice nimic.

Indiferent de sursa ouălor este esențial să respectăm regulile de siguranță. Ouăle deja sparte în cofrajele cumpărate pot fi folosite numai în preparatele gătite la cuptor, pentru ca temperatura înaltă să înlăture riscul de contaminare cu microorganisme.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult