Cum se tratează miopia și ce putem face ca să nu purtăm ochelari
Your browser doesn't support HTML5 video.
Fetele au nevoie de control la oftalmolog la fiecare 6 luni, până la 14 ani, iar băieții până la 18 ani. Abia după vârsta majoratului pot fi rezolvate problemele de vedere.
Cei mai mulți oameni se nasc cu o vedere perfectă. Adică au dioptrii la zero. În procesul de creștere însă, pot apărea defecte ale ochiului. Cel mai frecvent defect este miopia. Copilul nu vede bine la distanță. Aceasta deoarece imaginile de formează în față retinei. Copilul crește, crește și miopia. De aceea, trebuie adus la fiecare 6 luni la medicul oftalmolog, pe toată perioada creșterii. Cele mai mari creșteri ale miopiei apar în timpul saltului în înălțime.
„Miopia este un efect progresiv, trebuie urmărit de la vârstele școlare, să vedem dacă acel defect pe care le-am corectat cu ochelri crește”, a explicat Dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog.
După ce se termină creșterea și dioptriile sunt stabile de 2-3 ani, e posibil să nu mai purtați niciodată ochelari ori lentile de contact - prin chirurgia refractivă, cu laser. Cel mai folosit tip de operație se adresează părții din față a ochiului, numită cornee.
„Tehnică LASIK e cea mai cunocută în întreagă lume. S-au făcut milioane de intervenții. E cea mai folsita. Are 2 părți, se face un căpăcel de 100 de microni intramicroscopic care se face cu FemtoLaser. Acesta parte a operației durează 5-6 minute pentru ambii ochii. Apoi e trecut sub acest laser pentru partea de șlefuire a cornei, șlefuiește miopia”, a explicat Dr. Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog.
Apoi veți sta o oră sub observație. În felul acesta scăpați de ochelari, ori de lentile de contact.
„Dar ce facem cu miopii de minus 15, minus 17 chiar la tineri? Laserul subțiază corneea, nu putem să-l folsoim. Însemană să subțiem prea mult. În cazurile în care nu putem aplica laser, se pun lentile intraoculare, peste lentila ochilui, peste cristalin, cu efect de lupă negativă. Sunt lentile speciale. În lume sunt două tipuri de lentile. E că un ochelar băgat în ochi”, a mai explicat Dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog.
În felul acesta, scăpați de ochelarul vizibil.