Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum putem reduce riscul cariilor pe primii molari definitivi. Sfatul medicilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

La 6 ani apar primii dinți definitivi, primii molari. Statistic, aceștia se pierd primii. Tot statistica ne arată că, între 40 și 50 ani, cei mai mulți adulți au cel puțin un molar de 6 ani pierdut.

Se pierde unul, destabilizează toată arhitectura zonelor laterale. Aici apar cele mai mari forțe pe care le dezvoltă organismul uman.

După ce apar molarii de 6 ani, adică primele măseluțe, copilul are nevoie de regula de sigilare a acestora. Reduceți astfel riscul cariilor pe primii molari definitivi. Pe aceștia, apar forțe foarte mari, în timpul masticației. Sunt adaptați să le susțină. Forțele mari, de fapt, mențin și osul de susținere normal. Se pierde un molar, se pierde parte din os. Așa arată sinusul. Acest spațiu anatomic se modifică odată cu pierderea măselelor.

dr. Mihai Cîrstea medic specialist chirurgie orală: „Odată cu pierderea dinților în zonele laterale, adică a premolarilor și a molarilor, sinusul se măreste, neîntâlnind ca și obstacole rădăcinile dentare ale acestor dinți pe zonele respective.” Sinusul mărit înseamnă că oasele, în care stau dinții, devin subțiri.

Citește și
ddb
Prof. univ. dr. Alexandru Blidaru, chirurgie oncologică: „Experiența echipei care tratează e factor de prognostic în cancer”

Anca Rusu, medic chirurgie dento - alveolară: „Reconstrucția osoasă are loc cel mai frecvent pentru a reconstitui grosimea osoasă, noi ne dorim ca, la final, implantul să fie acoperit de jur împrejur de os.” Dacă însă înălțimea osului este foarte mică, se poate face așa numitul lifting extern, adică se ridică mucoasa sinusului și se pune os.

Anca Rusu, medic chirurgie dento - alveolară: „Rezerva osoasă este foarte mică, nu avem suficientă înălțime de os, mai avem aproximativ 3-4 mm, ceea ce nu permite inserarea implantului, care are nevoie de 4-5 mm de os al pacientului. Inserarea implantului se face în aceeași sedință cu sinus liftul extern sau într-o ședință separată, în funcție de condițiile pacientului.” În felul acesta, după vindecare, pot fi suportate forțele uriașe din masticație.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult