Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum poate fi diagnosticat cancerul la sân. Ce este și în ce condiții se face biopsia cu vacuum

Your browser doesn't support HTML5 video.

Când vorbim despre cancer, doar biopsia poate da un diagnostic cert în cazul unor formațiuni suspecte. La mamografie se pot vedea așa numitele micro-calcificări și nu tumora propriu-zisă.

Așa că e nevoie de diagnostic.

Calcificările la nivelul sânilor înseamnă depuneri mici de calciu. Apar frecvent în cazul așa numitelor modificări fibro-chistice, adică în cazul formațiunilor care nu înseamnă cancer.

dr. Claudia Teodorescu medic primar radiolog: „Există frecvent micro-calcificări deteminate de modificările fibro-chistice, care sunt foarte frecvent bilateral, dar microcalcificările determinate de aceste modificări fibrochistice sunt bilaterale și distribuit uniform simetric. Dacă vorbim de micro-calcificări care apar într-un singur sân, într-o singură zonă, inegale, atunci vorbim de microcalcificări polimorfe și înalt suspecte.”

Medicul radiolog vede aceste formațiuni, dar diagnosticul îl oferă doar examenul anatomo-patologic. Biopsia cu vaccuum este cea mai performantă tehnică. Așa se poate recolta suficient țesut fără anestezie generală. dr. Claudia Teodorescu medic primar radiolog: „De ce se numește biopsie cu vaccum? Pentru că utilizăm un ac mai gros. E foarte bine pentru că obținem o piesă de bună calitate, dar creăm o cavitate și poate avea o sângerare mai mare. Acest lucru îl evităm utilizând această biopsie cu vacuum, imediat după ce am terminat biopsia de efectuat, se spală cu ser fiziologic locul respectiv și, când e curat, facem vaccum.”

Citește și
ddb
Prof. univ. dr. Alexandru Blidaru, chirurgie oncologică: „Experiența echipei care tratează e factor de prognostic în cancer”

Procedura nu e urmată de sângerare, durează 1-2 minute. Și se face cu anestezie locală.

dr. Claudia Teodorescu medic primar radiolog: „Mai sunt microcalcificări rotunde, par beningne dar le găsim într-o singură zonă, într-un singur loc, nu ar arăra suspecte, dar sunt localizate. În acest caz e obligatorie biopsia.”

Astfel poate fi diagnosticat cancerul de sân în stadiul zero, perfect curabil.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult