Cum apare parodontoza. În prima etapă boala este reversibilă
Your browser doesn't support HTML5 video.
Bacteriile din cavitatea orală pot comunica între ele și formează așa numitul bio-film. Odată ce comunică, au capacitatea să intre sub gingie și să ajungă la nivelul ligamentelor, care țin dinții în os. Le distrug. Aceasta e boala parodontală sau, popular, parodontoza.
În prima etapă, când apare doar inflamația gingiei, boala e reversibilă. Odată ce bacteriile prezente în mod normal în cavitatea orală încep să comunice, este vizibilă inflamația gingiei. În acest moment, medicul poate vindeca boala.
Diana Constantinescu, medic stomatolog: „Se traduce printr-o încărcare bacteriană extrem de gravă și care duce la pierderea dinților”.
Petronela Luca, medic implantologie: „Pierderea timpurie a dinților și neînlocuirea acestora imediat cu o rădăcină artificială din titan - implantaul dentar- duce la scăderea osului alveolar și la imposibilitatea inserării implanturilor dentare”.
Oasele de susținere ale dinților, afectate de boala parondontală, au nevoie de decontaminare avansată. Se face cu ajutorul laserului dentar. Lăsată să evolueze însă, parodontoza presupune tratamente complicate. Se poate ajunge la proceduri complexe de reabilitare orală, dantura fixă pe implanturi, asistată laser.
Petronela Luca, medic implantologie: „Afecțiunea parodontală netratată conduce la pierderea dinților și a suportului osos, necesită tehnici chirurgicale avansate”.
Diana Constantinescu, medic stomalogie laser: „Pentru a putea să înlocuim dintele pierdut în condiții care să asigure un prognostic cât mai bun trebuie să scăpam de această încărcare bacteriană pe care a generat-o afecțiunea parodontală, practic să băgăm un implant într-un os extrem de curat, cu un implant de bună calitate și un os de bună calitate asigurăm un prognostic bun pe tratementul pe implant”.
La fiecare șase luni mergeți la o igienizare profesională și un detartraj. Este cea mai bună prevenție pentru boala parodontală.