Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum aflăm dacă rinichii noștri funcționează la capacitate maximă. Examenul de urină e recomandat anual

Your browser doesn't support HTML5 video.

Prea mult zahăr. Prea mult înseamnă distrugerea proteinelor din care suntem construiți. Distrugerea e rapidă în așa numitele organe țintă ale diabetului. Le vedem imediat.

Ca să nu evităm să ne determinăm glicemia de două ori pe an, în lipsa oricăror simptome. Prea mult zahăr în sânge zaharisește proteinele. Se întâmplă la nivelul rinichilor. Vor filtra mai mult sânge. Vor funcționa peste 100%. Rata de filtrare e aratată de analiza de sânge numită creatinină.

Conf. univ. dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Vedem că funcționează 140%, e foarte bine, ce bine îmi funcționează rinichiul. Asta, în timp duce la moartea unor celule din interiorul rinichiului. Deci, primul lucru care se întâmplă – celulele legate de glucoză, care a stat mult în sânge, funcționează altfel decât normal, mai întâi prea mult, prin sita rinichului trec mai multe proteine, mai mulți factori de creștere, care tot proteine sunt, și asta se vede în rinichi ca fibroză și scleroză, ceea ce duce la moartea unor celule”.

Adică, scade definitiv capacitatea rinichilor. Examenul de urină e recomandat anual. În această analiză se vede dacă pierdeți proteine prin urină, primul indicator că rinichiul este afectat. Există medicamente care mențin funcția rinichiului, o perioadă mai lungă de timp.

Dr. Rareș Nechifor, radiologie intervențională: „La nivel picioarelor, vasele de sânge afectate sunt mici, sub nivelul genunchiului. E important de știut, chirurgul vascular repară vasele mari din abdomen, pelvis, coapsă, dar nu cele mici de sub nivelul genunchiului. Un pacient diabetic trebuie intervenit la timp endovascular, prin interiorul vaselor de sânge”.

Citește și
Covid-19 ar putea provoca o formă de diabet, susțin medicii
România va avea un Registru Național de Diabet Zaharat și Prediabet. Cine elaborează și ce include planul de prevenție

Andreea Groza: Cum vă puteți da seama că există o problemă a vaselor mici de sub genunchi? Durere la mers în gambă, la o distanță de mers de 500 de metri, apoi de 200, apoi în repaos.

Dr. Rareș Nechifor, radiologie intervențională: „Mușchiul are nevoie de mai mult sânge, vasele dau o cantitate limitată, când acea cantitate nu mai e suficientă, apare durerea. E un semn clar că e o problemă vasculară, care are nevoie de tratament endovascular”. În interiorul vaselor se pot pune baloane active farmacologic. Împiedică vasele să se închidă. Sau stenturi. Intervențiile nu dor.

Ne uităm și la vasele extrem de mici din retină.

Dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog: „O parte din glubulele roșii din sânge trec de aceste vase și se localizează în structura retinei, și dau naștere la hemoragii, niște puncte roșii, aceasta e prima formă de afectare a retinei”.

Apar hemoragii în retină. Acestea determină scăderea activității vizuale. În același timp, vasele furnizează o cantitate mică de oxigen. De aceea, se face regulat investigația numită „fund de ochi”, cea care privește retina.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult