Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Chirugia epilepsiei. Când se poate folosi și care sunt beneficiile

Your browser doesn't support HTML5 video.

Când medicamentele nu dau niciun rezultat, chirugia poate fi o variantă în tratarea epilepsiei. Însă aceasta este o decizie pe care medicul neurolog o poate lua alături de un neurochirug, după ce pacientul a făcut toate investigațiile necesare.

Dr. Georgian Ciobotaru, medic specialist neurochirurgie: „Sunt pacienți care se chinuie cu această boală încercând suite întregi de medicamente, chiar și din cele de generație nouă, însă fără o soluție clară. Acesta este segmentul către care se orientează chirugia, ca ultimă soluție pentru cei care nu beneficiază de vindecare prin medicamente.

Când încercam să înlăturăm o bucată din creier, ne asigurăm că zona respectivă nu prezintă funcții importante, că nu funcționează oricum, că nu are cum să fie utilă, e ca un parazit, nu are ce să caute acolo, putem să o scoatem fără nicio problemă. Iar în anumite situații în care urmează deficite, ne asigurăm că sunt mai mici decât deficitele pe care pacientul urmează să le aibă dacă nu intervenim chirugical.”

Ați realizat în premieră o operație pe creier, pentru tratarea epilepsiei, intrând prin pleoapă. Cum a fost posibil așa ceva?

Dr. Georgian Ciobotaru, medic specialist neurochirurgie: „Sunt destul de puține opțiuni să ajungem atât de profund în creier fără să deranjăm structurile care ne stau în drum. Se poate intra undeva din ceafă, se poate intra separând lobul frontal de lobul temporal, se pot identifica unele coridoare. Însă există un ''coridor'' care până acum nu a fost folosit în practica uzuală: intrarea prin pleoapă și prin orbită. Poate părea destul de înspăimântător, dar este un spațiu care nu a existat la începutul operației și nu va exusta după operație. Este practic un spațiu pe care l-am folosit fără a deranja creierul. După intervenție nu ar trebui să mai aibă crize de epilepsie. De altfel de la câteva crise pe zi, acum, la 4 luni de la intervenție nu a mai avut nicio criză.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult