Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Celulele imune numite macrofage mențin ordinea în tot organismul uman. Cum este posibil

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cantitatea prea mare de mâncare este privită drept dezordine. Nu de noi, ci de miliardele de celule care ne țin în viață. Când apare haosul, cineva face curațenie. De „agenții de curățenie” depinde tot organismul uman.  

Așa arată celulele imune, numite macrofage. Mențin ordinea în tot organismul uman. Prea mult în farfurie? Se activează instantaneu. Și produc așa-numitele subtanțe de inflamație. Cheamă și ajutoare. Apare lupta. Luptă găsim și în țesutul gras, dar doar când ne îngrășăm.

Ne explică membrul Academiei Române, Carmen Chifiriuc.

Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biolologie: „Și face și el ce face, are nevoie de ajutor, trimite niște semnale. Nu suntem suficienți, trebuie să deschidem alte și alte filiale, să stocăm acest exces de energie”.

Așa de înmulțesc celulele grase. Se înmulțesc să stocheze mai multă energie, dar sunt foarte tinere. Și nu știu ce să facă tocmai cu grăsimea, pe care ar trebuie să o stocheze în mod normal. Nu știu, însă cum. Acum vă agresați ficatul.

Citește și
ddb
Prof. univ. dr. Alexandru Blidaru, chirurgie oncologică: „Experiența echipei care tratează e factor de prognostic în cancer”

Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biolologie: „Ce se întâmplă? Grăsimile ajung în torentul sanguin și noi vedem în analizele noastre concentrații crescute de trigliceride, de LDL. Unde se duc din sânge? În ficat și săracul începe să sintetizese trigliceride, ceea ce nu ar trebuie el să facă. Ficatul, ca să poată să își îndeplinească funcția, le trimite din nou în circulație sub formă LDL, acel colesterol rău”.

Ficatul depozitează grăsime, ceea ce nu ar trebuie să facă. Alte organe depozitează grăsime. Nu ar trebui s-o facă. Apare haosul. Haosul înseamnă inflamație cronică. Toate organele afectate încearcă să scape de grăsime. Nu pot și cer ajutor sistemului imunitar. Care mărește inflamația. De aceea, obezitate determină inflamație.

Prea multă grăsime în organism? Bacteriile din intestine sunt și ele în haos.

Andreea Groza: În evoluție nu aveam hrană suficientă. Bacteriile din intestine s-au adaptat la puțin. S-au adaptat să salvaze energie. Și nu știu ce să facă cu prea mult. Prea mult hrană poate înseamnă și că am dezvoltat prea multe bacterii, așa numite gram-negative. Și acestea fac inflamație.

Și determină intestinul să devină permeabil. Inflamația e peste tot. Sângele se coagulează ușor, crește riscul de cheaguri. În interiorul vaselor de sânge se lipesc cu ușurință orice fel de substanțe. Așa apare placa de colesterol, care astupă vasele.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult