Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cele două situații în care e obligatoriu prezervativul. Sfaturi de la dr. Dorina Codreanu

Your browser doesn't support HTML5 video.

Perioada fertilă este scurtă, fiziologic. Pe lângă aceste detalii fiziologice, apare poluarea. Spre exemplu, acumulam 500 de grame de plastic în celulele noastre. Le afectează.

Iar fumatul, un alt tip de poluare, face ca menopauza să apară cu 4 ani mai devreme. Cum ne protejăm în perioada fertililă – ne spune dr. Dorina Codreanu, medic primar ginecolog, specializat în tratamentul infertilității, în emisiunea Doctor de bine, realizată de Andreea Groza. Andreea Groza: Trece timpul, fața nu se schimbă dramatic. Dar în ovar se întâmplă fenomene dramatice.

Dr. Dorina Codreanu: Ne ne naștem cu un număr fix de celule reproducătoare în ovare. La naștere, sunt aproximativ 400.000. Ele se consumă de la prima menstruație. Și îmbătrânesc. În fiecare ciclul lunar, încep să se dezvolte câteva celule reproducătoare. În cadrul unor formațiuni cu lichid, care se numesc foliculi. La 20 de ani, la fiecare ciclu, cresc în jur de 100 de foliculi. Își încep creșterea lunară și, dintre aceștia, se selectează unul singur, care va ajunge la maturitate și poate fi fecundat. Ceilalți foliculi, care au pornit pe drum, se pierd. Mor. Ne naștem cu un număr prestabilit. Și rata de pierdere e diferită de la femeie la femeie. Pe lângă acest aspect fiziologic, apare poluarea. Care influențează ficarea celulă, inclusiv celulele reproducătoare. Spre exemplu, plasticul.

Andreea Groza: Cum afectează plasticul capacitatea reproducătoare?

Dr. Dorina Codreanu: Sunt microparticule, care se acumulează în mediu din tot plasticul pe care îl folosim. Aceste particule se acumulează și în organism. În viața noastră acumulăm aproximativ 500 de grame de plastic în organism. Nu poate fi eliminat prin nicio metodă. Aparatul reproducător e legat de sănătatea organismului. Noi suntem programați să dăm viață doar când eventualul produs de concepție, bebelușul, are șanse mari de supraviețuire. Dacă suntem stresați și bolnavi transmitem semnale că nu e momentul pentru o sarcină. Apoi fumatul devansează vârsta la care apare menopauză cu 4 ani. Nu pare mult. Dar dacă ești programată să intri la menopauză la 42 de ani minus 4 înseamnă 38 de ani. La această vârstă multe femei vor prima sarcină.

Citește și
Există și persoane care vor să se îngrașe. Cum poți pune kilograme, sănătos
Există și persoane care vor să se îngrașe. Cum poți pune kilograme, sănătos

Andreea Groza: Cum vedem vârsta în raport cu celulele reproducătoare?

Dr. Dorina Codreanu: S-a făcut un studiu. Au fost recoltate ovocite de le femei de 30 de ani. Și s-a constat că, recoltate de la o femei de 30 de ani, a fost posibilă o sarcină din 10 ovocite. Recoltate de la o femeie de 42 de ani, e nevoie de 60 de ovocite să obții o sarcină viabilă. Ca să extragi, cu stimulare ovariană, la 42 de ani, 60 de ovocite și să le congelezi în vederea unui viitor procedeu FIV este la limita imposibilului.

Andreea Groza: În perioada fertilă, spuneți că ne păstrăm fertilitatea, dacă folosim prezervativ.

Dr. Dorina Codreanu: Sunt 2 situatii în care recomand prezervativul.

1. În toată perioada când femeile nu își doresc o sarcină. Prezervativul protejează de infecții cu transmitere sexuală, care nu dau simptome, dar care pot să distrugă trompele uterine. Adică organele, unde are loc fecundația. Dacă sunt înfundate din cauza unei infecții, sarcina nu poate să apară.

2. În timpul sarcinii, când aveți relații sexuale. Prezervativul ajută microorganismele din vagin să rămână în echilibru. Dacă deranjați acest echilibru, nefolosid prezervativ, există risc mai mare de a se rupe prematur membranele. Înseamnă naștere prematură ori avort.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult