Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Iată care este cea mai nouă metodă prin care poți să te lași de fumat. Ce efecte are asupra creierului

Your browser doesn't support HTML5 video.

Medicamentele cu nicotină vă ajută să vă lăsați de fumat. Au o concentrație infimă de nicotină, care reduce efectele sevrajului, atunci când vă lăsați de fumat.

Dar industria se adaptează și așa au apărut pliculețe cu nicotină, cu aceeași concentrație ca într-o țigară vapată ori într-o tigară tradițională. Cu același efect de drog asupra creierului. Și nu se vede că fumați.

Comportamentul e cu atât mai periculos cu cât creierul e mai tânăr.

Această țigară are aceeași concentrație de nicotină prezentă în țigarile normale ori vapate. Nu se vede dacă fumați, pentru că se pune în cavitatea orală și atât. Medicul Magdalena Ciobanu tratează dependența de nicotină.

Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: "Pliculețul cu nicotina sau pouch-roul lui este de a menține dependența și de a-i da consumatorului senzația că se simte bine, că se relaxează, exact ce obține de la nicotina inhalată prin vapat sau prin fumat".

Citește și
Apa
Când trebuie să bem, de fapt, apă. Și nu de orice fel: există și ape care ne pot ucide

Oricare ar fi modul în care luăm nicotina, ajunge repede la creier și determină modificari ireversive ale creieului, care în final, duc la dependență. Asta însemană ani de zile, mai ale în cazul copiilor și adolescenților. Creirul e foarte sensibil la orice drog și dependența se instalează mutl mai repede.

Produsele de vapat, țigara tradițională, pliculețele cu nicotină au aceeași concentrație de nicotină, gândită să mențină dependența. La fiecare 20 de minute, scade efectul acestei subtanțe și creierul vrea din nou. De aceea, cei mai mulți se duc spre nicotină tocmai la 20-30 de minute.

Nictoina crește pulsul rapid, crește tensiunea instantaneu.

Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: "După ce se termina activitatea fizică sau ca să se răcorească, fumează o țigară sau oricare alt produs cu nicotină. Deja ai pulsul crescut, tensiunea crecută, pui gaz peste foc, adică aduci nicotină și rezultatul este cel pe care il observăm: oameni care fac infarct miocardic când sunt tineri, oameni care fac accident vascular".

Arterele inimii, numite artere coronare, sunt primele alimentate cu sânge. Sângele intră cu cea mai mare forță. Și tot în forta maximă intră în arterele carotide, care urcă spre gât și ajung în creier. Tocmai această forță uriașă, exercitată de inimă, creează fisuri minuscule în vase. Odată fisurate, atrag din sânge produșii toxici din tigări tradiționale sau vapate sau sub altă formă.

Pentru că vorbim de fisuri în vase, sistemul imunitar își trimite armatele să lupte. Ne arată consecințele medicul cardiolog Iulian Călin.

Dr. Iulian Călin, cardiologie internențională: "La fumători, fumează din oră în oră, se crează vasoconstricție, nu se mai secretă oxid nitric, în endoteliu apar fisuri, o inflamație în peretele arterial. Inflamația e o boală cronică, care va duce la ce va arăt eu aici. Este un blocaj pe un anumit vas, aici avem cea mai importantă arteră a inimii, artera descendentă anterioară".

Blocajul în aceast loc înseamnă infact. Se blochează complet o arteră, care alimentează tocmai inima. Infarctul a fost produs de nicotină, indiferent de vârsta fumătorului ori de forma prin care nicotina a ajuns în organism.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult