Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce trebuie să facem când avem glicemia între 100 și 126. Putem împiedica o boală să apară

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ce se întâmplă când am glicemia între 100 și 126? Se întâmplă să pot să iau decizii, conștient. Și să împiedic o boală să apară. Se numește diabet. E în puterea fiecăruia.  

Poate dura și zece ani până când prediabetul, starea premergătoare diabetului, se transformă în boala, care afectează în prezent peste două milioane de români. Ține doar de pacienți să întrerupă acest drum periculos, schimbând în primul rând ce și cum mănâncă. Doctor Andreea Popescu: „Conținutul de lipide trebuie să scadă. Atenție, nu mergem la extreme, nu scădem total. Este adevărat, suntem atenți la conținutul de grăsimi din carne, dar nu scoatem carnea din dietă”.

De pildă, mușchiul de vită, cotletul de porc, pieptul și pulpele de curcan. Teoria o știm toți. Peștele și fructele de mare ne mențin supli și protejează de boli grave, inclusiv de diabet, doar că, în fața unui platou, mulți procedăm așa. Luăm un crevete gătit sănătos la grătar și îl tăvălim prin sos cu smântână sau prin unt topit. Separăm cu un cartof și continuăm cu o scoicuță făcută la abur, pe care o scufundăm în sos dulce, e tentant, doar că, așa dublăm indicele glicemic al unei mese de altfel simple. Medicii spun că ar trebui să respectăm gustul natural al alimentelor și să gândim matematic. Împărțim farfuria în trei părți. Una numai cu carne. Cea de-a doua, salată simplă, cu o linguriță de ulei, și ultima garnitură. Doar legume la grătar. Nu mai mult de două feliuțe la fiecare masă. Lactatele, de preferat cele cu conținut redus de grăsime. Lapte și iaurt degresat, urdă, mozzarella, brânză dulce, caș slab. Cât despre ouă, unul la două, trei zile.

Doctor Andreea Popescu: „Există acum un nou trend, să spunem, de se încurajează renunțarea la gălbenușul de ou. De exemplu, dacă se trece de consumul de două ouă, să se facă omletă mai mult din albuș. Sunt studii împărțite. Unii spun că ar ajuta la scăderea colesterolului, alții nu. Dar consider că de două ouă pe săptămână este mai mult decât suficient pentru a ne lua aprotul necesar”.

Taiați de pe lista dulceața, pelteaua și gemul. Jumătate din cantitate e zahar alb. Medicii acceptă doar magiunul. Cel mult o linguriță pe zi.

Citește și
Durerea în articulația șoldului poate să arate artroză. Cum se tratează
Durerea în articulația șoldului poate să arate artroză. Cum se tratează

Adriana Stere: Persoanele aflate în stare de prediabet ar trebui să evite dintre legume cartoful și cartoful dulce. Pentru fructe, nu există interdicții. În afară de fructele uscate, care concentrează cantități uriașe de zahar și fresh-urile de fructe. Doar n-ați mânca 3/4 portocale de-o dată, câte trebuie să stoarcem pentru un singur pahar. Bucurați-vă, însă, din plin de fructele proaspete, care umplu acum piețele noastre.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult